img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-11-2020 01:19

Bijzondere vondst in Thorn - een regenboogschoteltje

Thorn - 15 november 2020 -  In de Limburger stond deze week een artikel over een bijzondere vondst: Op een maisveld was met een metaaldetector een kleine munt tevoorschijn gekomen, een zogenaamd regenboogschoteltje. Het is afkomstig uit de tijd dat Julius Caesar in onze regionen op veroveringstocht was. Heemkring Heel legt uit wat een regenboogschoteltje is, waarom het zo bijzonder is en hoe het aan zijn naam komt.

img

Bewoners probeerden de munten tijdens roerige tijden veilig te stellen door ze in de grond te stoppen tot alles weer veilig was. Ook in de buurt van Echt zijn in het verleden regenboogschoteltjes aangetroffen. 

Regenboogschoteltje 

 

De “regenboogschoteltjes” ontlenen hun naam aan het verhaal dat aan het einde van de regenboog een pot met goud te vinden zou zijn. Dat is gebaseerd op een vertelling uit Ierland. Kabouters zouden op de plek waar de regenboog de grond raakte hun goud verstoppen. Die plek was veilig, omdat ze voor gewone mensen onbereikbaar was.

Driebeen

Regenboogschoteltjes zijn niet plat, zoals onze munten. Ze hebben de vorm van een schoteltje en een middellijn van 1,5 à 2 cm. Op de gevonden munt staat aan een kant een aantal rondjes. Op de andere kant zien we een voorstelling die gebaseerd is op drie gebogen mensenbenen. Die afbeelding staat symbool voor onverzettelijkheid en vrijheidszin.

Kostbare munt

Vaak zijn de muntjes gemaakt van zilver met een beetje goud en koper. Bij het in Thorn gevonden muntje gaat het om een exemplaar met een hoog goud gehalte. Een dergelijk type is in onze streken zeer zeldzaam. In Nederland en België, ten westen van de Rijn, is slechts twee keer eerder een vondst van een dergelijk exemplaar gemeld. Op internet circuleren prijzen van 2000 euro en meer voor een dergelijke munt. Voor archeologen is de munt van grote waarde omdat ze helpt, om Caesar’s veldtochten door Limburg preciezer in kaart te brengen.

Bron en foto regenboogschoteltje: Heemkring Heel

Tags
Wellicht interessant