img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-12-2020 07:10

Drive-in-Nachtmis met bisschop Harrie Smeets op Kerstavond GEANNULEERD

Roermond/Landgraaf - UPDATE 17 december 2020 - Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft na overleg met burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf besloten de geplande drive-in-nachtmis op Kerstavond in Landgraaf af te blazen. Voor de viering zouden meer dan 500 auto’s naar het evenemententerrein in Landgraaf komen. Het grote aantal reisbewegingen dat daardoor zou ontstaan, leidde tot een negatief advies van diverse overheidsinstanties.  

Roermond/Landgraaf - 11 december 2020 - Op Kerstavond 24 december wordt op het Megalandterrein in Landgraaf een drive-in-Nachtmis gehouden. 

img

Bisschop Harrie Smeets van Roermond zal dan om 22.00 uur op een podium een eucharistieviering opdragen.Belangstellenden kunnen deze vanuit hun auto volgen, waardoor de viering volledig coronaproof is. Alleen aangemelde auto’s worden op het terrein toegelaten.

Kerstmis is bij uitstek het moment waarop veel mensen naar de kerk willen gaan en daar in principe ook van harte welkom zijn. Maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk voor grote aantallen kerkgangers. Per kerk mogen in elke viering maar maximaal dertig personen worden toegelaten. Voor de meeste parochies betekent dit dat ze heel veel mensen moeten teleurstellen.

Alternatief

Met de drive-in-Nachtmis wil bisschop Smeets een alternatief hiervoor bieden. Op het verharde gedeelte van het Megalandterrein – waar normaal gesproken het popfestival Pinkpop wordt gehouden - is ruimte voor maximaal 500 personenauto’s. Op deze manier kan toch een groot aantal mensen in één keer de viering bijwonen. Voorwaarde is wel dat bezoekers gedurende de hele viering in hun auto blijven zitten. In elke auto mogen ook alleen maar mensen zitten uit één huishouden. De deelnemers mogen uiteraard ook geen klachten hebben of quarantaine-plichtig zijn.

Naast het podium worden twee schermen opgesteld, zodat iedereen vanuit elke auto goed zicht heeft. Het geluid van de viering is via de autoradio te volgen. Tijdens de drive-in-Nachtmis wordt geen communie uitgereikt en ook niet gecollecteerd, zodat er op geen enkele manier contact hoeft te zijn tussen de mensen in de auto’s en erbuiten.

Vooraf aanmelden

Belangstellenden die naar de drive-in-Nachtmis willen komen, dienen vooraf een gratis ticket te reserveren, waarop het kenteken van de auto wordt geregistreerd. Alleen aangemelde auto’s worden op het terrein toegelaten. Tijdens de viering dienen de lichten en de motor van de auto uitgeschakeld te worden. Dit betekent voor de meeste auto’s dat de verwarming dan ook uitstaat. Wie naar de drive-in-viering wil komen, wordt dus wel geadviseerd zich hierop te kleden.

De drive-in-Nachtmis wordt georganiseerd door het bisdom Roermond met medewerking van de Gemeente Landgraaf en evenemententerrein Megaland Landgraaf. De muziek wordt verzorgd door een blazersensemble van Fanfare Eendracht uit Landgraaf en door zangeres Wendy Kokkelkoren. De Stichting Kerststal Venray en schutterij ‘t Zandakker Gilde Sint-Jan uit Venray zorgen voor een manshoge kerststal.

Uitzending

De viering wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Mr. Paul de Gruyterstichting. De Limburgse regionale zender L1 TV gaat de mis live uitzenden en de KRO streamt de viering via internet.

Reserveer hier kaarten voor de Drive-in-Nachtmis op 24 december.

Foto Bisdom Roermond

Tags
Wellicht interessant