img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-1-2021 09:30

Dashboard coronavirus Midden-Limburg - 5 januari 2021

Midden-Limburg - 6 januari 2021 - Het dashboard coronavirus geeft per gemeente inzicht in het verloop van de coronabesmettingen en het aantal positief geteste mensen. We houden jullie op de hoogte van de dagelijkse cijfers in Roermond, Leudal, Maasgouw, Beesel, Roerdalen, Weert en Nederweert, de landelijke cijfers en de meest recente informatie van het Laurentius Ziekenhuis en het SJG Weert. 

img

Laurentius Ziekenhuis Roermond (status 5 januari)

Momenteel liggen er 19 coronapatiënten in het ziekenhuis: 14 patiënten in de kliniek en 5 patiënten op de Intensive Care.

Dit weekend is duidelijk geworden dat een gedeelte van het ziekenhuispersoneel voorrang krijgt bij het ontvangen van een vaccin. Naar verwachting kan het ziekenhuis in de loop van deze week al starten met vaccineren. Het betreft dus niet alle medewerkers, in eerste instantie het personeel en artsen van de Intensive Care, Spoedeisende Hulp en de corona-afdeling. De komende dagen worden alle praktische zaken verder uitgewerkt om zo snel mogelijk met vaccineren te kunnen starten.

SJG Weert (status 28 december)

Op dit moment liggen er 15 coronapatiënten in het ziekenhuis: 13 patiënten in de kliniek en 2 patiënten op de Intensive Care. Daarnaast liggen er 6 verdachte coronapatiënten in de kliniek. 

29 december - In tegenstelling tot afgelopen voorjaar, toen alle geplande zorg noodgedwongen moest worden uitgesteld, gaat de reguliere zorg nu wel deels door. Ook nu kunnen er echter veel minder operaties plaatsvinden. Alleen op die manier kan er genoeg ruimte worden gemaakt voor COVID-zorg. Dit zal naar verwachting ten minste de hele maand januari nodig zijn.

Risiconiveau in onze regio

Zeer ernstig: Strenge, landelijke maatregelen zijn noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie (waakzaam). Er zijn zeer veel mensen besmettelijk en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is hoog. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding van het virus beperkt is. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De regionale zorgcapaciteit is onvoldoende en een deel van de reguliere zorg is al afgeschaald. Maatregelen zijn erop gericht om landelijk en regionaal overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en het virus weer maximaal te controleren.

Landelijke informatie op 5 januari

Positief getest  = 6.412

Opgenomen in het ziekenhuis = 151 (gemiddeld over de afgelopen 3 dagen). In totaal liggen 2.159 mensen in het ziekenhuis.

Opgenomen op de IC-afdeling = 45,3 (gemiddeld over de afgelopen 3 dagen). In totaal liggen 731 mensen op de Intensive Care.

Reproductiegetal = 0,91  (aantal mensen dat besmet wordt door één besmettelijke persoon, verkregen op 5 januari. Wordt wekelijks bijgewerkt)

Geschat aantal besmettelijke mensen = 172.028 (verkregen op 5 januari, wordt wekelijks bijgewerkt) 

5 januari: Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC opnames is iets hoger vergeleken met de week ervoor.  

Alle 25 regio's zijn op dit moment ingeschaald als ‘zeer ernstig’. 

Tags
Wellicht interessant