img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-1-2021 01:45

Boekje 'Verborgen Wessem'

Wessem - 9 januari 2021 - De werkgroep Archeopunt Wessem heeft een boekje samengesteld met beschrijvingen van een aantal bijzondere en markante historische vondsten. Vondsten die een, misschien wel  nieuw licht werpen op de zo bijzondere geschiedenis van Wessem, die teruggaat tot wel 1000 jaar voor Christus. 

img

Archeopunt Wessem - Verborgen Wessem

Wessem maakt deel uit van de Archeoroute Limburg. De tekst op de website van de Archeoroute:

"In Wessem is nu nog goed zichtbaar dat het stadje in de Middeleeuwen een belangrijke handelsplaats aan de Maas was met eigen muntrecht en haven (Portus Wessem). De bloeitijd van Wessem loopt van de 10e tot de 14e eeuw. In 1360 wordt het muntrecht naar Weert verplaatst, dat de belangrijkste plaats in het Land van Horne is geworden. De haven- en handelsfunctie aan de Maas wordt overgenomen door Roermond.

Naast dit zichtbare verleden heeft Wessem ook een niet zichtbaar verleden dat teruggaat tot de Late IJzertijd! Dit verborgen verleden is zichtbaar gemaakt aan de hand van diverse archeologische vondsten. Ze komen uit verschillenden tijdvakken zoals de riviervondst van een bronzen zwaard uit de Bronstijd dat hier in de Maas werd gevonden.

In 1984 deed Jos Gielen uit Wessem een spectaculaire vondst. Tussen de Maas, het Kanaal Wessem- Nederweert en de A2 vond hij een bronzen armband en een Keltisch muntje in de brokstukken van een pot uit een urnenveld uit de Late IJzertijd. Een urnenveld wijst op bewoning."

Praktische informatie

Het boekje "Verborgen Wessem" is te koop voor € 3 bij Bakkerij Geudens (Markt 5) en Super Mario (Markstraat 11) in Wessem. 

Een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van Midden-Limburg en met name van het maasdorp Wessem. 

Foto Leon van Lier
 

Tags
Wellicht interessant