img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-1-2021 10:30

Tussenstand vragenlijst CDM over aardgasvrij wonen in Maasgouw

Maasgouw - 12 januari 2021 - Op 24 december 2020 heeft de Coöperatie Duurzaam Maasgouw (CDM) een vragenlijst uitgezet over de overstap naar aardgasvrij wonen in Maasgouw. Een eerste tussenstand op 9 januari: "De eerste reacties stroomden heel snel binnen. Reeds 117 mensen uit Maasgouw hebben de vragenlijst ingevuld! Verrassend en hoopgevend, maar dat moeten er nog veel meer worden, gezien de 10.700 woningen die Maasgouw heeft!"

Enkele cijfers n.a.v. de reacties tot nog toe

Van de in totaal 117 ingevulde vragenlijsten zijn er 29 lid van de Coöperatie Duurzaam Maasgouw (25% van de 117) en daarnaast heeft de CDM 10 nieuwe leden kunnen verwelkomen.   

Inwoners uit Wessem (ca 25%) reageerden het best, gevolgd door Maasbracht/Brachterbeek (ca 17%) en Heel (ruim 17%).

52% Van de respondenten is ouder dan 61 jaar en 31% tussen de 40 en de 60 jaar.

37% Van de respondenten wil vanaf het begin bij de overstap naar aardgas worden betrokken, ook als het niet de eigen buurt betreft, 17% wil meedenken over het plan in eigen buurt, 24% wil meedenken over een concreet plan in eigen buurt.

Voorzichtige conclusie

De mensen die de enquête tot nu toe ingevuld hebben, geven aan nauw betrokken te willen zijn in het de afkoppeling van het aardgas (78%).

Waar te starten met aardgasvrij-maken? Aan de uitslag tot nog toe is iedereen zich bewust dat dit waarlijk geen gemakkelijke vraag is om te beantwoorden. 

Door de respondenten worden betaalbaar aanbod (70%), winter warm (68%) en alternatief (50%) als belangrijkste voorwaarden genoemd voor de overstap naar aardgasvrij. 

Bijgaande grafieken laten de precieze cijfers en percentages zien.

Uitnodiging

De CDM nodigt al haar leden en overige huiseigenaren in Maasgouw van harte uit: "Geef uw mening en standpunten die gerelateerd zijn aan het aardgasvrij maken van uw woning." 

Naar de vragenlijst.

Grafieken: Chris Hamans

Tags
Wellicht interessant