img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-1-2021 01:59

Stichting Cuba Adelante zet zich in voor welzijn Cubanen

Nederweert-Eind - 21 januari 2021 - Een eerste container van de Stichting Cuba Andelante uit Nederweert-Eind arriveert 2 februari in de Cubaanse havenstad Moa.De container bevat goederen voor een school in Moa (Amistad Cuba-Holanda) en spullen voor weeshuizen, een school, een ziekenhuis, een laboratorium, een instituut voor lichamelijk gehandicapten en een bejaardentehuis in de Cubaanse stad Holguín. De goederen zijn donaties uit heel Nederland.

Initiatiefnemers Mieke en Gerard Rutjens van de Stichting spreken van een geweldig succes en zijn inmiddels bezig met een tweede container.

Stichting Cuba Andelante

Na een vakantie in 2011 is het echtpaar in 2014 begonnen met de stichting. Gezien te hebben hoe het leven in Cuba is en tevens Cubanen te hebben leren kennen, kwamen zij tot dit besluit. Hun doel is om Cubanen een beter bestaan en welzijn te bieden. Zij richten zich nu op scholen en weeshuizen, maar eveneens op ziekenhuizen en andere overheidsinstellingen. Bij de donaties gaat het om goederen van allerlei aard, van pennen tot printers en van verbandmateriaal tot vrieskasten. Bovendien artikelen voor de persoonlijke verzorging en medische apparatuur.

Als Mieke en Gerard zien hoe spontaan de ontvangers reageren en dankbaar zijn voor wat ze krijgen, is al het werk dat hier in Nederland gedaan wordt een plezier om te doen. Met dit werk krijgen ze veel hulp van familie, vrienden en kennissen.

Het echtpaar hoopt dit najaar naar Cuba te vertrekken om te zien of de gedoneerde goederen op de juiste plaats zijn terecht gekomen.

Voor het transport zijn er sluitende afspraken gemaakt met de Cubaanse autoriteiten waar de spullen terecht moeten komen. Plaatselijke contacten van de stichting begeleiden de verspreiding.

Eerste container vol gedoneerde goederen

Het containerschip, de Gotland, heeft de lading op 5 januari vanuit Rotterdam meegenomen, nadat er maandenlang is geijverd voor een officiële toestemming voor het transport. De goedkeuring is na hulp van de Nederlandse ambassade in Havana gekomen. NIRINT Shipping uit Barendrecht verzorgt, geheel gratis, de benodigde documenten, de container en het transport naar Moa. Vanaf 6 juni stond de container al gereed op het terrein van Rhenus Netherlands op de 2e Maasvlakte in Rotterdam. De opslag en het laden van de container is door het bedrijf kosteloos aangeboden.

Meer informatie

Meer informatie en beeldmateriaal is te vinden op de website van Stichting Cuba Andelante.

Foto's Stg. Cuba Andelante

Tags
Wellicht interessant