img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-1-2021 09:41

Dashboard coronavirus Midden-Limburg - 22 januari 2021

Midden-Limburg - 23 januari 2021 - Het dashboard coronavirus geeft per gemeente inzicht in het verloop van de coronabesmettingen en het aantal positief geteste mensen. We houden jullie op de hoogte van de dagelijkse cijfers in Roermond, Leudal, Maasgouw, Beesel, Roerdalen, Weert en Nederweert, de landelijke cijfers en de meest recente informatie van het Laurentius Ziekenhuis en het SJG Weert. 

img

Laurentius Ziekenhuis Roermond (status 22 januari)

Momenteel liggen er 15 coronapatiënten in het ziekenhuis: 10 patiënten in de kliniek en 5 patiënten op de Intensive Care. Sinds 18 september zijn er 172 patiënten weer voldoende hersteld en teruggekeerd naar hun eigen woonomgeving, 43 patiënten zijn overgeplaatst naar een andere zorginstelling, 31 patiënten zijn helaas overleden.

Gevolgen invoering avondklok - De avondklok heeft géén invloed op het bezoekuur voor patiënten. Familieleden die komen waken bij een patiënt zullen vanzelfsprekend ook na 21.00 uur welkom zijn. Zij dienen zelf zorg te dragen voor een Eigen verklaring Avondklok. Afspraken tijdens het avondspreekuur bij de medische beeldvorming of verloskundige zullen zo gepland worden, dat deze tijdig zijn afgerond.

SJG Weert (status 21 januari)

Op dit moment liggen er 14 coronapatiënten in het ziekenhuis: 10 patiënten in de kliniek en 4 patiënten op de Intensive Care. Daarnaast ligt er 1 verdachte coronapatiënt in de kliniek. 

21 januari - De bezoekersregeling is aangescherpt. De maximale bezoektijd wordt van een uur teruggebracht naar een half uur (met als dringend advies maximaal 15 minuten). Patiënten krijgen het dringende advies om het bezoek te beperken tot 2 vaste personen. Er blijft gelden dat maximaal 1 bezoeker per patiënt per dag mag komen. Bezoekers moeten zich niet alleen aanmelden bij de receptie, maar ook afmelden als zij het ziekenhuis weer verlaten. De bezoektijd blijft van maandag t/m zondag van 17:30 - 20:00 uur. Hier vindt u de gehele bezoekersregeling.

Risiconiveau in onze regio

Zeer ernstig: Strenge, landelijke maatregelen zijn noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie (waakzaam). Er zijn zeer veel mensen besmettelijk en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is hoog. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding van het virus beperkt is. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De regionale zorgcapaciteit is onvoldoende en een deel van de reguliere zorg is al afgeschaald. Maatregelen zijn erop gericht om landelijk en regionaal overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en het virus weer maximaal te controleren.

Landelijke informatie op 22 januari

Positief getest  = 5.791

Opgenomen in het ziekenhuis = 206 (waarde 21 januari). In totaal liggen 1.684 mensen in het ziekenhuis.

Opgenomen op de IC-afdeling = 31 (gemiddeld over de afgelopen 3 dagen). In totaal liggen 674 mensen op de Intensive Care.

Reproductiegetal = 0,98 (aantal mensen dat besmet wordt door één besmettelijke persoon, verkregen op 12 januari. Wordt wekelijks bijgewerkt)

Geschat aantal besmettelijke mensen = 136.241 (verkregen op 19 januari, wordt wekelijks bijgewerkt) 

Opmars nieuwe coronavarianten overschaduwt positiever beeld

Er is een gematigd positief beeld in de week van 13 tot en met 19 januari, een effect van de lockdown die op 15 december inging. Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag is in die week, in vergelijking met de week ervoor, met 21,5% gedaald naar 38.776 meldingen. Dit actuele beeld wordt overschaduwd door de snelle opmars van de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid. Geschat wordt dat van de mensen die afgelopen week besmet werden in Nederland, er ongeveer 10% de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. We hebben te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden lijken te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.

Alle 25 regio's zijn op dit moment ingeschaald als ‘zeer ernstig’. 

Tags
Wellicht interessant