img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-1-2021 02:25

Juweeltje van de week # 46 - mozaïekbank in Horn

Horn - 24 januari 2021 - Ons 46e 'juweeltje van de week' is de bijzondere mozaïekbank in het centrum van Horn, in de gemeente Leudal. Hij staat op het plein tegenover de Sint-Martinuskerk bij de muziekkiosk. De bank is een initiatief van de Sjaopswei uit Horn en met behulp van gemeentelijke subsidie geplaatst in 2019. Vervolgens is de bank door een groepje vrouwen voorzien van de vele mozaïeksteentjes naar een ontwerp van Peter Wolters uit Horn.  

img

Het verhaal van en achter de bank

Naar aanleiding van het 3x11 jarig jubileum in 2019 wilde de Sjaopswei iets bijzonders doen en dat is dit bankproject geworden. Met behulp van gemeentelijke subsidie werd een bank van Social Sofa geplaatst. Peter Wolters uit Horn heeft het kleurrijke ontwerp gemaakt, dat kenmerken van Horn laat zien in mozaïeksteentjes.

Op de achterkant van de bank staan o.a. afbeeldingen van de kerk, de muziekkiosk, het kanon en het café aan de kerk. Op de voorkant staan diverse schaapjes afgebeeld waarbij elk schaapje staat voor een vereniging uit Horn. 

Sjaopswei en Sjaopsköp

De Sjaopswei zorgt tijdens de vastelaovesperiode letterlijk voor kleur in het dorp: de kenmerkende Horner bezems en alle overige versieringen.

De Sjaopsköp is de vereniging die alle vastelaovesactiviteiten in het dorp organiseert.

Lag de relatie tussen beide in vroeger tijden gevoelig, inmiddels bestaan de Sjaopswei en de Sjaopsköp vredig naast elkaar en vullen ze elkaar aan. 

Baezems sjtaeke

Op 30 januari gaan de leden van de Sjaopswei weer de kenmerkende Horner baezems sjtaeke. Op uitnodiging is Carnavalskriebels erbij. De reportage is natuurlijk later dat weekend te zien bij DeltaLimburg.nl.  

Over de wekelijkse juweeltjes van DeltaLimburg.nl

Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op haar FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Vanaf nu plaatsen we onze juweeltjes ook op de website. 

Tags
Wellicht interessant