img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-1-2021 11:46

Diverse Limburgse parochies luiden de avondklok

Limburg - 29 januari 2021 - Sinds de start van de avondklok in Nederland hebben enkele parochies in Limburg een oude traditie opgepakt: het luiden van de avondklok. Dat is een klok die aankondigt dat het uur nadert waarop iedereen binnen moet blijven. Het initiatief voor het luiden van de avondklok is begin deze week genomen door deken Hans Bouman van Heerlen. Wellicht volgen ook nog enkele parochies uit Midden-Limburg dit mooie initiatief!

img

Deken Hans Bouman van Heerlen  kende de traditie uit zijn geboortestad Zutphen, waar sinds jaar en dag elke avond het zogeheten ‘poortersklokje’ luidt. Die traditie gaat volgens deken Bouman ver terug: “Poortersklokjes luidden in Middeleeuwse steden om de inwoners op te roepen binnen de muren te gaan voordat de poorten werden gesloten,” zo legt hij uit.

Anno 2021 zijn er geen stadsmuren meer, maar de door de overheid ingestelde avondklok vraagt ook van mensen om vanaf 21.00 binnen te blijven. Elke avond om 20.45 uur kondigt het kleinste klokje van de Pancratiuskerk in Heerlen nu de avondklok aan. Het idee is inmiddels door enkele andere parochies in Limburg overgenomen: ook de Sint-Servaasbasiliek en de kerken van Maastricht-West luiden de avondklok.

“Vanouds omlijsten de kerkklokken lief en leed. Daarmee versterken we de band met elkaar,” aldus deken Bouman. “En voor wie gelooft, geeft de klok de geruststellende boodschap mee dat er ook in de nacht en in moeilijkheden wordt gewaakt.”

Deken John Dautzenberg van Maastricht voegt daar de intentie aan toe dat de klok tevens een oproep is om samen te bidden in plaats van in geweld te vervallen.

De parochies blijven hun avondklok elke avond luiden zolang die andere avondklok duurt.

Foto DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant