img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-2-2021 04:43

Campellstraat Linne eerbetoon aan 7e bemanningslid neergestorte Canadese bommenwerper

Linne - 9 februari 2021 - In Linne is sinds kort de Campbellstraat te vinden. Deze straat is genoemd naar het zevende bemanningslid, Jim Campbell, van een Canadese bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog in Linne is neergestort. De overige zes bemanningsleden hebben door de jaren heen al een eigen straatnaam gekregen. De nieuwe straatnaam is op 1 december 2020 vastgesteld en is te vinden tussen de Maasbrachterweg en Parklaan.

img

Het verhaal achter de straatnaam

In november 1944 werd boven Linne een Canadese bommenwerper (Lancaster KB 817) geraakt door een vijandelijke Duitse jager en stortte neer achter de huidige Eikenstraat in Linne. Twee van de zeven bemanningsleden, Ray Joiner en Don Connor, overleefden de crash niet. Zij zijn begraven op het oude kerkhof in Linne.

Frans Ververs was als 14-jarige getuige van dit trieste schouwspel. Tientallen jaren later ging Frans Ververs op zoek naar het verhaal achter de crash. Hij kwam zelfs in contact met de nog levende bemanningsleden. De inmiddels overleden Frans Ververs vond het belangrijk dat de bemanningsleden in ere werden gehouden in Linne. Dit resulteerde erin dat er straten in Linne vernoemd werden naar de bemanningsleden.

Eerdere vernoemingen

In 1994 werden drie straten vernoemd naar Jim Patterson, Ray Joiner en Don Connor. Enkele maanden later werd een straat vernoemd naar Gordon Leppington. In 2001 werden twee straten vernoemd naar John Ogg en Bruce Page. Er bleef één bemanningslid over dat nog geen straatnaam naar zich vernoemd zag: Jim Campbell.

Linne Zuidoost

Met het woningbouwplan ‘’Linne Zuidoost’’ verandert dat en krijgt ook Jim Campbell eindelijk een eerbetoon, net als de andere bemanningsleden. Eerder werd de straat tussen de Maasbrachterweg en Parklaan voornamelijk gebruikt als parkeerplaats. In het woningbouwplan komen ook woningen aan deze straat, dus krijgt deze straat ook een naam. Aangezien deze straat in de buurt van de Connorstraat en Joinerstraat ligt, lag het voor de hand om de straat te noemen naar Jim Campbell.

Straatnaamborden met onderschrift

Op de straatnaamborden is een toelichting te vinden bij de straatnaamaanduiding. Ook de straatnaamborden van de zes andere bemanningsleden hebben een onderschrift gekregen. Die straatnaamborden zijn vorige week geplaatst.

Foto gemeente Maasgouw

Staand v.l.n.r.: R.C Joiner (werktuigkundige), J.M.Campbell (schutter), G.W. Leppington (telegrafist), R.B Page (schutter)
Zittend v.l.n.r.: J.T. Patterson (bommenrichter), D.D Connor (piloot), J.B. Ogg (navigator)

Tags
Wellicht interessant