img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-2-2021 12:25

Floris - Word lid van een Energiecoöperatie!

Roermond - 15 februari 2021 - Ik neem aan dat jullie het wel gelezen hebben, buitenlandse bedrijven profiteren flink van de Nederlandse subsidie voor zon- en windenergie. Terwijl door heel Nederland in Regionale Energiestrategieën (RES) plannen worden gemaakt om zoveel mogelijk duurzame energie op te gaan wekken, gaat veel subsidie onnodig naar het buitenland. Ik zeg met nadruk onnodig.....

img

.... Sommige dingen zijn niet te voorkomen, maar dit wegvloeien van winst naar het buitenland kunnen we zelf voorkomen door simpel in actie te komen. Word lid van een energiecoöperatie!

Ik vind het mooi te zien dat de realisatie van zogeheten coöperatieve windmolens en zonnepanelen zoals we die organiseren in Midden-Limburg ruim aandacht krijgt in de rest van het land. Energiecoöperaties, zoals Zuidenwind, Leudal Energie, Weert Energie en NeWecoop hebben zelf met geld van hun leden investeringen gedaan in windmolens en zonneparken. De leden en omwonenden bespreken samen waar de molens komen en hoe de winst wordt verdeeld.

Deze winst blijft dan voor een groot deel in de regio, bij de leden en onder andere in een omgevingsfonds waar mooie verbeteringen voor de lokale regio uit betaald kunnen worden. Iedereen kan lid worden en recent heeft Weert Energie zelfs een project gestart waar ook mensen met een laag inkomen mee kunnen profiteren. Ik word daar echt enthousiast van. Nogmaals de oproep om lid te worden van je lokale energiecoöperatie. Voor gemiddeld 15 euro per jaar ben je al lid.

Ik eindig vandaag ook met een persoonlijke oproep. In Roermond sliep de energiecoöperatie een beetje. Met een nieuw bestuur dat mij tot voorzitter koos, gaan we met RoerOm Energie weer actief worden met dit jaar de eerste duurzame energieproductie.

Met een zogenaamd Postcoderoos-project in Roermond kunnen onder andere mensen die geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen of willen leggen, nu meedoen aan dit project met rendement gedurende 15 jaar. De winst blijft bij de leden en de regio. Binnenkort meer informatie op de nieuwe website.

Je kunt je interesse al kenbaar maken via info@roeromenergie.nl. Via datzelfde adres kun je ook lid worden voor 15 euro per jaar en werk je mee aan duurzame energie in Roermond!

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

 

 

Wellicht interessant