img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-2-2021 12:25

Opening dagbesteding voor mensen met NAH in Grathem

Grathem - 17 februari 2021 - Op 1 maart opent Creatief Zorgatelier NAHbij haar deuren om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op te vangen. De dagbesteding, gevestigd op de Brugstraat in Grathem, biedt mensen met NAH de mogelijkheid om in een prikkelarme omgeving met voldoende structuur aan de slag te gaan met creatieve activiteiten zoals schilderen, boetseren, tekenen, keramiek maken, mozaïek maken of tuinieren.

img

Grote behoefte

Oprichtster Severine Jacobs zag de noodzaak voor een kleinschalige dagbesteding toen haar moeder in 2018 getroffen werd door NAH. “We zochten naar een plek waar mijn moeder met haar nieuwe beperking kon leren omgaan en lotgenoten kon ontmoeten. Helaas viel die zoektocht vies tegen. Bij de ene instelling kwam ze terecht tussen zwaar dementerende ouderen en bij het andere centrum kon ze de activiteiten niet volgen door haar nieuwe beperkingen. Het was onpersoonlijk en er waren te veel prikkels. We hadden grote behoefte aan een kleinschalig, persoonlijk alternatief en gelukkig hebben we dat uiteindelijk voor haar gevonden. Zo is het idee voor een eigen zorgatelier geboren.”

Prikkelarm

Hoewel de symptomen van NAH zeer uiteen kunnen lopen, hebben de meeste mensen met NAH veelal behoefte aan een prikkelarme omgeving. Dit komt vaak doordat NAH de snelheid van informatieverwerking en concentratie bij de patiënten sterk vermindert. Te veel prikkels in de directe omgeving en te weinig structuur in het dagprogramma werken averechts. “Daarom hebben we NAHbij kleinschalig en hoogst persoonlijk ingericht. Elke deelnemer heeft behoefte aan een andere activiteit op een ander tempo. Bij ons kan dat”, stelt Jacobs.

PGB en corona-proof

Deelnemers die naar het nieuwe zorgatelier willen, kunnen dit doen vanuit het Persoonsgebonden Budget of met eigen middelen. Het is mogelijk om er een dagdeel (9.00 tot 13.00 uur of 12.00 tot 17.00 uur) of hele dagen door te brengen. Om persoonlijke aandacht en een prikkelarme omgeving te waarborgen heeft NAHbij plaats voor maximaal vijf deelnemers tegelijkertijd. Ook in coronatijd kan Zorgatelier NAHbij de maatregelen met vijf deelnemers op locatie naleven.

Foto's Topic PR 

Wellicht interessant