img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-3-2021 21:14

Juweeltje van de week # 53 - Kirkelsberg in Roggel

Roggel - 14 maart 2021 - Ons 53e 'juweeltje van de week' is de Kirkelsberg in het natuurgebied Asbroekerheide in Roggel, in de gemeente Leudal. Een geliefde plek bij jong en oud én viervoeters. Ook bij wandelaars is de Asbroekerheide, waar Kirkelsberg onderdeel van is, zeer geliefd. Het is aangewezen als stiltegebied. In september 2020 werd het natuurgebied genomineerd voor de titel 'stilste plekje van Nederland'. 

img

Asbroekerheide is een bosgebied in Roggel en bestaat voornamelijk uit naaldbos, dat werd aangeplant op een voormalig heide- en stuifzandgebied. Levend stuifzand is nog te vinden bij de Kirkelsberg. Het is aangewezen als stiltegebied. Stiltegebieden zijn van belang voor de rustzoekende mens en hebben dan ook een duidelijke functie ten behoeve van extensieve recreatie. Ze zijn een belangrijke factor voor de leefbaarheid voor omwonenden. Daarnaast zijn stiltegebieden een voorwaarde voor de instandhouding van bepaalde fauna. In Asbroekerheide gaat het dan bijvoorbeeld om verschillende vogels die extra gevoelig voor geluid zijn, zoals de roerdomp, nachtzwaluw, boomleeuwerik en kraanvogel. 

In september 2020 werd het gebied genomineerd voor de titel ‘stilste plekje van Nederland’. Sinds 2003 heeft de Provincie Limburg tijdens monitoring-ronden telkens een dalend aantal decibellen geregistreerd. Jaarlijks daalde het geluid met gemiddeld 1 dB(A). Voor de Nederlandse Stichting Geluidshinder was dat reden om de Asbroekerheide te nomineren. Het gebied heeft deze titel uiteindelijk niet gekregen. 

Volgens sommigen maar goed ook, want door alle publiciteit die dit met zich mee zou brengen, zou het misschien niet lang het stilste plekje blijven.

Over de wekelijkse juweeltjes van DeltaLimburg.nl

Sinds februari 2020 plaatsen we elk weekend als kopfoto op onze FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Sinds medio januari 2021 plaatsen we deze juweeltjes ook op de website. 

Foto Leon van Lier

Wellicht interessant