img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-3-2021 07:35

Juweeltje van de week #55 - Kasteel Heel in Heel

Heel - 28 maart 2021 - Ons 55e juweeltje van de week is een dorpsgezicht van Heel met op de voorgrond Kasteel Heel in de gemeente Maasgouw. De eerste schriftelijke vermelding van het kasteel is van 1264. Toen was het kasteel met landgoed, jacht- en visrecht een leen van het Huis Horne. Sinds 1880 heeft het kasteel een zorgfunctie, met sinds 1910 de naam Huize Sint-Anna. Momenteel wordt het kasteel gerestaureerd en herbestemd tot een zorghuis met 30 appartementwoningen voor ouderen met een zorgvraag, als onderdeel van Chateaupark Heel.

img

De geschiedenis van het kasteel

Er zijn fundamenten uit de Merovingische tijd aangetroffen, maar de eerste schriftelijke vermelding is van 1264.

De hoofdvleugel van het huidige kasteel werd in 1686 gebouwd. Omstreeks 1750 werden twee zijvleugels aangebouwd.

In 1264 was het kasteel met landgoed, jacht- en visrecht een leen van het Huis Horne. De toen genoemde heren stamden uit het geslacht Van Ghoor, dat afstamt van de familie Van Horne. In 1417 werd Willem van Ghoor vermeld als heer, hij bezat ook het stamslot Ghoor nabij Neer. Na hem ging het over van vader op zoon: Aernt, Daniël en Jan werden achtereenvolgens heer van Heel. Jan kreeg vier dochters, waarmee het kasteel overging op de familie De Horion, die uit Luik afkomstig was.

In 1804 werd het kasteel verkocht aan de Maastrichtse familie Hermans. In 1880 werd het kasteel verkocht aan de Broeders van de Heilige Joseph en in het kasteel werd toen het Sint-Josephgesticht gevestigd. Deels was dit een weeshuis, deels werden er mensen met een verstandelijke beperking opgevangen. Omstreeks 1900 werd het complex uitgebreid.

Vanaf 1910 werden hier vrouwen en meisjes begeleid en verpleegd en kreeg het complex de naam Huize Sint-Anna. Het werd geleid door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph.  

Huize Sint-Anna bestaat nog steeds als zorglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking, als onderdeel van de Koraalgroep onder de naam Sint-Anna. De oorspronkelijke kloostergebouwen, met uitzondering van kasteel en kapel, werden gesloopt in 2012.

Momenteel wordt het kasteel gerestaureerd en herbestemd tot een zorghuis met 30 appartementwoningen waar ouderen met een zorgvraag (somatisch en/of psycho geriatrisch) intramuraal wonen en worden verzorgd. Dit zorghuis wordt onderdeel van 'Chateaupark Heel'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Chateaupark Heel. 

Over het 'juweeltje van de week'

Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op haar FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Sinds medio januari 2021 plaatsen we onze juweeltjes ook op de website. 

Bron Wikipedia/Foto Leon van Lier

 

Tags
Wellicht interessant