img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-3-2021 17:33

Niet-ontplofte explosieven ontdekt en geruimd op Bedrijventerrein De Grinderij

Roermond/Herten - 30 maart 2021 - Tijdens een opsporingsonderzoek op het toekomstige Bedrijventerrein De Grinderij zijn bijna 9 kilo explosieven ontdekt. Het onderzoek naar en het ruimen van de niet-ontplofte oorlogsrestanten vond plaats in opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML). De gevonden explosieven zijn op een veilige plek nabij de Grensweg in Roermond tot ontploffing gebracht. Het bedrijventerrein is nu veilig voor de verdere ontwikkeling van een tweetal ultra moderne distributiecentra.

img

Bedrijventerrein De Grinderij is gelegen aan de Rijksweg in Herten (gemeente Roermond) op  de grens met Linne (gemeente Maasgouw), is nu nog onbebouwd terrein. Het terrein is ca. 8 ha. groot. Het opsporingsonderzoek vond plaats in het kader van de ontwikkeling van het bedrijventerrein De Grinderij.  

De aanwezigheid van explosieven werd al vermoed: in dit gebied zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse bombardementen geweest. Het gebied werd specifiek verdacht van geschutmunitie van Britse, Amerikaanse én Duitse makelij. Veel van deze explosieven kunnen 75 jaar na dato nog steeds ontploffen. 

Gespecialiseerd bedrijf 

Reden te meer voor OML om het gespecialiseerde bedrijf Van den Herik uit Sliedrecht alles grondig te laten onderzoeken en op zoek te laten gaan naar niet-ontplofte oorlogsresten op De Grinderij. In totaal zijn er maar liefst 32 (restanten van) niet-ontplofte oorlogsresten ontdekt, waaronder brisantgranaat. Van den Herik beoordeelde de toestand van de materialen en stelde vast dat er geen direct gevaar voor de omgeving was. Op 25 februari 2021 zijn de niet-ontplofte oorlogsresten veilig weggehaald en overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). In totaal hebben zij bijna negen kilo op een veilige plek nabij de Grensweg in Roermond tot ontploffing gebracht.

Verdere ontwikkeling

Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) heeft beide bedrijfskavels op Bedrijventerrein De Grinderij vorig jaar verkocht aan belegger Panattoni Nederland. Zij gaan hier twee ultra moderne logistieke distributiecentra realiseren: één van 25.175 m2 en één van 18.080 m2. De totale grondoppervlakte bedraagt ruim 75.000 m2. De bouw start naar verwachting medio 2021 en duurt ongeveer een jaar. Het nieuwe complex voldoet aan de 'Very Good' standaard van BREEAM, dé certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving.

Foto's OML - een deel van de aangetroffen oorlogsresten op Bedrijventerrein De Grinderij in Herten  

Wellicht interessant