img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-4-2021 17:25

Kinderraad Maasgouw is geïnstalleerd

Maasgouw - 1 april 2021 - In de gemeente Maasgouw hebben burgemeester Stef Strous en kinderburgemeester Xant Veugen op woensdag 31 maart voor de eerste keer een Kinderraad geïnstalleerd. Vanwege de coronamaatregelen vond deze installatie online plaats. Onze verslaggever was erbij in het gemeentehuis en sprak met beide burgemeesters en mede-initiatiefnemer Bert Zeegers.

De Kinderraad kent zestien raadsleden die de acht basisscholen in de acht dorpen van de gemeente Maasgouw vertegenwoordigen. Bij de kinderraad zijn ook een kinderburgemeester, een griffier, een bode, drie wethouders, twee journalisten en een fotograaf betrokken. Tijdens deze eerste installatievergadering kregen in totaal vijfentwintig kinderen van de groepen 7 en 8 een rol bij de Kinderraad.

De Kinderraad vergadert in beginsel drie maal per jaar. De vergaderingen vinden zodra mogelijk weer plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. De kinderen bepalen zelf de agenda. De vergaderingen worden voorgezeten door de kinderburgemeester. De Kinderraad adviseert de gemeenteraad over onderwerpen die kinderen en jongeren aan gaan. Ook bedenken ze plannen en voorstellen die voor hen belangrijk zijn.

De Kinderraad kan meteen aan de slag. Agendapunten voor dit jaar zijn biodiversiteit, gezondheid, omgevingswet en speeltuinen.

De Kinderraad is een initiatief van de gemeenteraad van Maasgouw. Vertegenwoordigers van alle fracties vormen samen het Kinderraad Commissie. De Kinderraad is in het leven geroepen om kinderen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met democratie, politiek en de werking van de gemeente. Deze commissie zal de Kinderraad in de toekomst ondersteunen en begeleiden.

Foto en video: Pieter Cornelissen
 

Wellicht interessant