img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-4-2021 10:20

Nationale Museumweek in het Cuypershuis Roermond

Roermond - 7 april 2021 - Van 19 tot en met 25 april is het de digitale Nationale Museumweek. Juist in deze periode, waarin musea verwachtingsvol uitkijken naar heropening, wordt er digitaal de spotlights gezet op de museale collecties, ook in het Cuypershuis in Roermond. Ontdek het Gouden Pronkstuk van het Cuypershuis en andere verhalen uit de Cuyperscollectie en test uw/jouw kennis door de Cuypersquiz te spelen! 

img

Online activiteiten rondom de Cuyperscollectie

Op de website staan zes luisterverhalen online waarin hedendaagse ontwerpers, architecten, een achterkleinzoon en een kunstenaar vertellen over Pierre Cuypers. Dat levert soms verrassende ontdekkingen op.

Tijdens de Nationale Museumweek wordt de Cuypersquiz online op de FB-pagina en de website van het Cuypershuis gespeeld. De vragen gaan over het Cuypershuis, maar ook over Pierre Cuypers’ familie en werk.  

Gouden Pronkstuk voor de Nationale Museumweek

Van 19 tot en met 25 april 2021 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal – dat van ons allemaal is – in de schijnwerpers. Het Gouden Pronkstuk van het Cuypershuis is zonder twijfel het triomfkruis, door Pierre Cuypers ontworpen en gemaakt voor de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Religie, schoonheid, ambachtelijkheid, schilder- en beeldhouwkunst: belangrijke thema’s voor Cuypers komen hierin allemaal samen.

Het kruis, van bijna 7 meter lang en 5 meter breed, hangt spectaculair in de vaste presentatie van het Cuypershuis. Alleen op deze manier past het in de ruimte! Hoe bijzonder is het dat je als bezoeker dit kruis, dat normaal hoog in de kerk hangt, nu goed in detail kunt bekijken.

Foto Cuypershuis (triomfkruis)

Tags
Wellicht interessant