img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-4-2021 15:50

Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht opgenomen in Museumregister

Maasbracht - 15 april 2021 - Op woensdag 14 april ontving het bestuur van het Maas Binnenvaartmuseum het verlossende woord van de Stichting Museumregister Nederland: het Maas Binnenvaartmuseum is opgenomen in het Nederlands Museumregister. Dit is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Het museum komt nu ook in aanmerking voor een exploitatiesubsidie van de gemeente Maasgouw.

img

Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm. De totale museumnorm bestaat uit 17 normen, die onderverdeeld zijn in drie pijlers, waaronder bedrijfsvoering, collectie en publiek. Denk hierbij aan normen zoals de Ethische Code voor Musea, veiligheidszorg, personeels- en vrijwilligersbeleid, collectieplan, herkomstonderzoek, inclusie & toegankelijkheid en educatiebeleid.

Het idee om opgenomen te worden in het Museumregister is ontstaan tijdens de verbouwing van het museum, waarbij de tentoonstelling van de basiscollectie is geprofessionaliseerd, een expositie over zand- en grindwinning in Limburg is toegevoegd en een uitkijkpunt in de vorm van een stuurhut is gerealiseerd aan de havenboulevard.

In 2020 zijn het bestuur en de vrijwilligers het hele jaar bezig geweest om te voldoen aan de strenge normen en is daarbij hulp ingeschakeld van museumdeskundige Rob Kooiman.

Naast de erkenning voor de professionaliteit waarmee het Maas Binnenvaartmuseum bedreven wordt, is dit predicaat ook een belangrijke stap om de continuïteit te waarborgen. Door de opname in het Museumregister kan het museum rekenen op een aanzienlijke jaarlijkse exploitatiesubsidie van de Gemeente Maasgouw.

Deze financiële middelen zijn nodig om de kwaliteit van de collectie en bedrijfsvoering te behouden en verbeteren, maar zijn nu extra welkom vanwege de coronapandemie. Door de maatregelen heeft het museum in 2020 aanzienlijk minder bezoekers ontvangen en daarmee veel inkomsten gemist t.o.v. andere jaren.

Foto DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant