img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-4-2021 04:35

Linda - Een zorginstelling is geen pindakaasfabriek!

Weert - 15 april 2021 - Wouter B. Blokhuis (Gouda, 1938) is gepensioneerd huisarts. Zijn uitspraak “Een zorginstelling is geen pindakaasfabriek!” schopt het tot ondertitel van zijn boek ‘Inges laatste reis’. Blokhuis krijgt van dichtbij te maken met verpleeghuiszorg en daarbij horende managementactiviteiten als zijn vrouw de diagnose Alzheimer krijgt. Met zijn medische achtergrond stapt hij niets vermoedend in de cliëntenraad, in eerste instantie als lid en later ook als voorzitter. 

Wat hij daar meemaakt, kan hij moeilijk bevatten, en draagt hij op in deze bijzonder mooie uitgave. 

Het managen van zorg is niet hetzelfde als het runnen van een (pindakaas)fabriek, zo stelt Blokhuis. We zouden het over mensen moeten hebben en over hun gezondheid en welzijn… niet over benchmarks, stakeholders, targets en managementsheets.

Blokhuis heeft met dit boek een prachtig werk neer weten te zetten. Hij neemt ons als lezer mee op een fictieve reis door Frankrijk om ons op een ‘poëtische’ manier kennis te laten maken met een wervelwind aan emoties en gedachten. De wrok en de boosheid zijn gezakt, vele jaren na het overlijden van zijn vrouw, maar het onbegrip voert nog steeds de boventoon. Een boek dat eenieder, wel of niet werkzaam in de zorg, weet te raken.

De Franse bezienswaardigheden op deze fictieve reis zorgen voor een symbolisch rustpunt waarop de lezer kan steunen. Een oprecht en bitterzoet verhaal van een mantelzorger met liefde voor de zorg, zo laten ook de lovende boekrecensies blijken.

Marika Biacsics – van der Horst | Directeur-Bestuurder NCZ: "Een ‘must read’ voor alle (centrale) clientenraadsleden, managers, bestuurders, verplegenden, verzorgenden, mantelzorgers en vrijwilligers in de langdurige intensieve verpleeg(t)huiszorg!"  

Jos van der Poel | Alzheimer Nederland: "Met stijgende verbazing over wat er allemaal mis kan gaan in de zorg heb ik dit bijzondere boek, dat bestuurders in de zorg tot nadenken aan kan zetten, gelezen."  

Inge's laatste reis | Wouter B. Blokhuis | ISBN 9789491920721  

Ik wens je veel liefde en gezondheid toe, Linda

Neem ook eens een kijkje op Linda's website.

Foto Linda Gielen


 

Tags
Wellicht interessant