img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-4-2021 18:30

Fietsdemonstratie Extinction Rebellion Roermond

Roermond - 24 april 2021 - Extinction Rebellion (XR) Roermond heeft vanmiddag met een fietsdemonstratie aandacht gevraagd voor de ernst en urgentie van de klimaat- en ecologische crises. Ze beeldden met hun fietsactie uit dat de politiek in Nederland “om de hete brij heen draait” door niet de waarheid over de klimaat- en ecologische crises te vertellen en niet te doen wat nodig is. Zo fietsten ongeveer 20 deelnemers naar 12 rotondes in Roermond, waarbij bij elke rotonde meerdere rondjes werden gefietst. 

“Geen gelul, in 2025 netto nul”

Met hun actie lieten ze symbolisch zien hoe deze aanpak leidt tot stilstand (bij het overige verkeer).

“Een stilstand die onverantwoord is als je kijkt naar de steeds sneller opwarmende aarde, de niet aflatende uitstoot van broeikasgassen en de toenemende vervuiling van bodem en water”, aldus Sjak Ruijten, een van de woordvoerders.

Haiko Meelis: “Planten- en diersoorten sterven uit en als we niet tijdig ingrijpen, worden ook wij met uitsterven bedreigd. Onze politici zijn niet eerlijk over de werkelijke ernst en urgentie van klimaat ontwrichting en natuurvernietiging en ze handelen daar al helemaal niet naar. We liggen nu op koers voor 4 graden opwarming, wat in feite neerkomt op een onleefbare planeet." 

Volgens XR is netto nul uitstoot in 2025 nodig, om nog kans te maken binnen de 1,5 graden opwarming te blijven, zoals afgesproken in het Parijs-akkoord. 

Burgerberaad

XR Roermond vraagt vandaag ook aandacht voor de invloed van lobby vanuit de industrieën die verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de uitstoot, vervuiling en ontbossing.

Carolien Caspers, een van de deelnemers: “De vervuilende sectoren zoals de fossiele-, kleding- en vee industrie vertragen de aanpak vanuit overheden, ze verzwakken de doelen, verbloemen hun impact via greenwashing en verschuiven verantwoordelijkheden richting consumenten. Daarom roepen wij op om zowel op nationaal niveau als lokaal niveau burgerberaden te houden, waarbij burgers beslissen over de oplossingen voor moeilijke thema’s waar de huidige politiek niet uitkomt. Zo wordt de lobby buitenspel gezet.” 

Over Extinction Rebellion

Extinction Rebellion Roermond is onderdeel van een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het voortbestaan van het leven op aarde te beschermen. De burgerbeweging bestaat uit gewone mensen, uit alle hoeken van het land en alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de levens van huidige en toekomstige generaties. In Nederland zijn bijna veertig lokale groepen actief.

Foto's Extinction Rebellion Roermond

Wellicht interessant