img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-6-2021 05:22

Maasgouw zet werkgevers met statushouders in het zonnetje

Maasgouw - 10 juni 2021 - Wethouder Carla Peters van de gemeente Maasgouw is enthousiast dat werkgevers in de regio statushouders zo goed omarmen. Dat zegt wethouder Carla Peters na afloop van een bezoek aan vijf werkgevers die statushouders in dienst hebben en deelnemen aan de Keyportregio. “In een all-inclusive samenleving doet iedereen mee. Het is geweldig dat werkgevers zich hiervoor inspannen!”

img

De gemeente Maasgouw hecht grote waarde aan de ondersteuning van statushouders bij de participatie en integratie in de gemeente. Om dit te realiseren, is de gemeente in 2018 een project gestart om statushouders te begeleiden naar een zelfredzaam bestaan. Maasgouw heeft voor elk van de honderd statushouders met een uitkering in de gemeente een persoonlijk plan gemaakt.

Dit plan is gebaseerd op twee hoofdvragen: 'wat wil je doen in Nederland?' en 'hoe wil je dat bereiken?' Ook maatschappelijke instanties zijn betrokken bij deze plannen. Voor het maken van de match tussen de statushouder en de werkgever en de empowerment van statushouders schakelt de gemeente onder andere Vluchteling aan Zet in.

Samen met Romana Carta, klantmanager Werk, afdeling Sociaal Domein van gemeente Maasgouw en Paul van Riesen van Vluchteling aan Zet bezocht de wethouder Bakkerij Jos Puts, Asat, Dimas en Tacon. “We willen de werkgevers in het zonnetje zetten voor wat ze doen voor onze statushouders”, zegt wethouder Peters. “Ze ondersteunen statushouders om hun talenten naar boven te halen en te gebruiken.”

Superinitiatief

Bij Bakkerij Jos Puts krijgt een statushouder de mogelijkheid om zich (verder) te scholen tot bakker. “Dat is een superinitiatief om zelfredzaam te worden”, zegt wethouder Peters. Het is belangrijk dat statushouders snel het Nederlands onder de knie krijgen, maar dat is lastig. Toch stimuleren werkgevers dat, ervaart wethouder Peters tijdens het bezoek aan Tacon. “Daar kreeg een statushouder te horen: ‘Snel handen wassen, want het is tijd voor de interne Nederlandse les. Dat is net zo belangrijk als je werk doen’. Dat vind ik geweldig om te horen.”

Zelfredzaamheid opbouwen

Gemeente Maasgouw vindt het belangrijk om werkgevers en statushouders te ontzorgen. Het ultieme doel is dat statushouders een financieel zelfredzaam bestaan opbouwen. Dat ze de regie over hun eigen leven opbouwen. “Ik vind het mooi om een statushouder te zien groeien na plaatsing bij een werkgever”, zegt Romana Carta. “Ook positief is om te zien dat de werkgevers geduld hebben om statushouders binnen hun bedrijf op te nemen. Zij begrijpen dat statushouders waarde kunnen toevoegen aan hun bedrijfsvoering.”                   

“Als we samen focussen om onze statushouders zelfredzaam te maken, heeft zowel de statushouder, de economie als de samenleving daar later veel plezier van”, voegt wethouder Peters toe. “Het is belangrijk dat wij als gemeente en de werkgever naast de statushouder blijven staan. Zeker in de eerste fase van het traject richting zelfredzaamheid is dat belangrijk, want veel statushouders ervaren stress in hun leven. Komt er een vervolgcontract, dan kunnen we de begeleiding iets afbouwen. Ik vind het geweldig om te zien dat wij samen met het bedrijfsleven echt gaan voor een duurzame samenwerking.”

Meer weten?

Mocht u na het lezen van het artikel meer informatie willen over het bieden van een duurzame werkplek aan onze statushouders, dan kunt u contact opnemen met Romana Carta via Romana.Carta@servicecentrum-mer.nl

Foto gemeente Maasgouw

100621/HvL

 

Tags
Wellicht interessant