img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-6-2021 02:21

De Omwentelaars - een avond over het eten van vlees

Roermond/Roerdalen - 17 juni 2021 - Op maandag 28 juni organiseren De Omwentelaars een gespreksavond met als thema “In hoeverre is vlees eten echt een eigen keuze?” Een complex vraagstuk. Het wordt een avond zonder 'juiste' antwoorden, maar een gesprek met elkaar over dit onderwerp. De Omwentelaars willen positieve aandacht voor alles wat er al gedaan wordt aan duurzamer leven en nodigen belangstellenden graag uit om hierover mee te praten. 

img

Het programma

De ecologische impact van de vee-industrie is groot. In de volle breedte van de keten bezien is het een van de meest impactvolle industrieën. Daarnaast zijn er ook ethische overwegingen over onze omgang met andere dieren. Net zoals die er ook zijn in onze omgang met mensen onder elkaar en met de leefomgeving.

Steeds meer mensen zien het graag anders. Waarom is het dan toch vaak moeilijk om andere keuzes te maken hierin?

Tijdens deze avond gaat het over het maatschappelijke krachtenveld omtrent onze omgang met dieren ten behoeve van consumptie en vermaak. Er zijn een aantal onderwerpen geformuleerd waar in twee rondes in aparte groepjes verder over wordt gesproken: 

- Marketing/PR, promotie vanuit sectoren / belanghebbenden;
- Cultuur, de maatschappelijke institutionalisering van het een en ander;
- Taalgebruik, het specifieke taalgebruik in onze omgang met/ kijk op andere dieren;
- Soortisme (of speciesisme), discriminatie op basis van soort. Dit gaat om de gedachte dat dieren wezens met belangen zijn;
- Cognitieve Dissonantie, de spanning tussen (ethische) opvattingen en gedrag.

Na een korte algemene inleiding en een korte inleiding per onderwerp wordt in de groepjes verder gepraat. Leon ter Linden, Janneke Postulart, Ilse Meelberghs, Carolien Caspers en Guido Beusen zullen allen één onderwerp inleiden en het gesprek begeleiden.

Praktische informatie

Waar: Zoals het er nu uitziet, fysiek op een nader te bepalen punt in Roermond of Roerdalen. Door de gekozen werkvorm is de avond niet online te volgen.

Wanneer: Maandag 28 juni van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.20 uur

Kosten: gratis, consumpties voor eigen rekening. Aanmelding is verplicht

Aanmelden: dat kan op deze webpagina van De Omwentelaars 

Over De Omwentelaars

Het kernteam van de Omwentelaars bestaat uit Janneke ter Linden-Postulart, Floris Mokveld, Trees van der Schoot en Ilse Meelberghs. Verder kan echt iedereen een Omwentelaar zijn en worden dat ook steeds meer mensen. Niet treuren, niet mopperen, niet stilzitten: maar doen! Positief en met creativiteit aan de slag met duurzaamheid, daar gaat het om.  

Stockfoto/Omwentelaars
170621/HvL

Tags
Wellicht interessant