img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-7-2021 19:33

Gemeente Maasgouw neemt maatregelen tegen wateroverlast

Maasgouw - 14 juli 2021 - Ook in de gemeente Maasgouw worden door de extreme regenval problemen verwacht door de hoge waterstanden in de Maas, zijrivieren en beken. Daarom neem de gemeente actief maatregelen om de overlast te beperken en gevaarlijke situaties te voorkomen. Deze situatie duurt zeker nog tot vrijdag 16 juli. Er worden onder andere straten afgesloten in diverse kernen, de veerponten zijn uit de vaart, camping Comfortparc wordt ontruimd, enz.

img

Uitzonderlijke situatie

Er is sprake van een uitzonderlijke situatie. Maasgouw heeft vaker te maken gehad met (dreigend) hoogwater, maar niet midden in de zomer. Vanwege de extreme regenval van de afgelopen en komende dagen dreigt de Maas buiten haar oevers te treden. Deze situatie zal zeker tot en met vrijdag duren. 

Inwoners en bedrijven

Is er sprake van wateroverlast? De meldcentrales kunnen overbelast zijn. Bel daarom alleen 112 wanneer er mensen in gevaar zijn of bij levensbedreigende situaties. Bij een verstopt riool in de openbare ruimte belt u tijdens kantooruren 0475-85 25 00 en buiten kantooruren het calamiteitennummer 06-23 85 04 21.

Straten afgesloten

Vanaf donderdag 15 juli, 9.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten. Afhankelijk van de waterhoogte volgen er nog meer wegen.

Linne - Karkolkweg / Weerdervoetpad / Weerdjensweg / toegangsweg naar stuw Linne  

Wessem - Hofstraat / Waage Naak nabij ingang camping Koeweide

Ohé en Laak - weg Dijk (camping) en Moeder Magdalenastraat

Recreanten

Vanwege de extreme regenval kan het water in de Maas snel stijgen. Hierdoor komen de uiterwaarden en de oevers onder water te staan. Wandelen en fietsen in deze gebieden is dan zeer gevaarlijk. U wordt dringend verzocht om dit gebied niet in te gaan, totdat het water weer gezakt is. Ook voor watersporters die op rivieren, plassen of in havens verblijven, geldt de oproep om alert te zijn, zodat ook zij niet verrast worden door een plotselinge stijging van het water.

De veerponten Rivierpark Maasvallei varen niet.

Ontruimen van campings

De camping in Wessem (Comfortparc) zal vanwege het dreigende hoogwater ontruimd worden.

Jachthavens en woonboten

Woonbooteigenaren worden gewaarschuwd voor het dreigende hoogwater. Ook op de jachthavens worden maatregelen genomen om te voorkomen dat boten losraken of juist onder water komen te staan.  

Dieren

Langs de Maas grazen veel grote grazers, zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden. Eigenaren van deze dieren, waaronder Natuurmonumenten, Limburgs Landschap en agrariërs, zijn verzocht de dieren te verplaatsen naar een veilige plek.

Wat doet de gemeente?

De boa’s en medewerkers van de buitendienst zijn momenteel op straat en in buitengebieden aanwezig om te kijken waar gevaarlijke situaties zich voordoen. Houd de social media en website van de gemeente Maasgouw in de gaten voor de meest recente ontwikkelingen.

Meer weten

Volg de liveblog van Veiligheidsregio Limburg-Noord voor de meest actuele situatie. De waterstanden van de Maas is te vinden via deze website. Tips over wat je zelf kunt doen tegen wateroverlast vind je op www.wachtnietopwater.nl.

140721/HvL

Wellicht interessant