img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-7-2021 10:15

Floris - CO2 rechten en klimaatverandering

Roermond - 15 juli 2021 - Terwijl ik deze blog schrijf, zorgt klimaatverandering ervoor dat hevige buien een enorme wateroverlast geven in Zuid-Limburg en bewoners worden verrast door hevige overstromingen. Beelden waar we meer en meer aan zullen moeten wennen, want klimaatverandering gaat niet meer weg in de komende jaren. De afgelopen jaren hoorde ik nog veel mensen volhouden dat een beetje warmere zomers toch zo erg niet waren. Nu lijkt de klimaatverandering hier ook echt voelbaar.

img

Gelukkig vinden veel Nederlanders dat ingrijpende maatregelen terecht zijn, als het maar eerlijk verdeeld wordt. Dus boeren, industrie, luchtvaart, bewoners, automobilisten, iedereen moet zijn steentje gaan bijdragen.

De huidige ideeën die nu in Brussel voor de hele Europese Unie worden uitgewerkt gaan uit van een beprijzing van CO2. Iedereen gaat betalen als je CO2 uitstoot. Om ervoor te zorgen dat mensen met lagere inkomens daardoor niet in de problemen komen, wordt ook gewerkt aan het compenseren van deze hogere kosten voor deze doelgroep.

Zelf hoop ik dat het idee van een CO2-budget wordt ingevoerd. Elke inwoner krijgt dan een jaarlijks CO2=budget dat je niets extra’s kost. Gedurende het jaar kies je dan of je dat aan autorijden, vliegen of nieuwe kleren besteedt. Maatregelen als isolatie en met een warmtepomp verwarmen worden dan beloond, doordat je ineens CO2-rechten over hebt om andere activiteiten zonder extra kosten kunt doen.

Als je de plannen voor de Europese Unie hoort die toevallig deze week werden bekendgemaakt, dan staan ons veel veranderingen te wachten. Daar kan je best angstig van worden! Maar ik zou iedereen willen aanraden om vooral in actie te komen. Vermindering van je eigen impact en CO2-uitstoot is gewoon mogelijk.

Door je huis te isoleren, bereid je je voor op de komende forse prijsverhogingen van aardgas doordat de uitstoot van CO2 geld gaat kosten. Door je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen kun je in de toekomst elektrisch gaan verwarmen zonder CO2-uitstoot en kosten. Minder nieuwe spullen kopen, maar tweedehands je kleren en spullen aanschaffen scheelt enorm veel CO2 uitstoot. De trein nemen in plaats van de auto.

Ik kan zo wel een tijdje doorgaan, maar hoop vooral dat iedereen in beweging komt. Laat je niet verrassen door stijgende prijzen, maar stuur je leven en je uitgaven de positieve kant op. Samen de CO2-uitstoot verminderen kan verdergaande klimaatverandering voorkomen en een leefbare aarde geven voor onszelf, onze vrienden en familie. Doe jij mee?

Met duurzame groet, Floris 

Op de website van Floris Mokveld: www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Floris houdt van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.

Helian van Lier, Hoofdredacteur DeltaLimburg.nl: "We bieden inspirerende mensen graag een platform om hun passie met anderen te delen. Floris Mokveld is een van deze inspirerende mensen. Alweer een jaar lang deelt hij elke maand zijn passie met jullie en wat ons betreft blijft hij dat nog heel lang doen! Heb jij ook een passie die je graag wilt delen, neem dan gerust eens contact met ons op via info@deltalimburg.nl"

150721/HvL
 

Wellicht interessant