img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-7-2021 06:15

Heemkring Heel en de dorpsomroeper

Heel - 15 juli 2021 - Websites zoals die van DeltaLimburg.nl voorzien ons tegenwoordig van lokaal nieuws en informatie. Toen internet, kranten en gedrukte blaadjes nog geen gemeengoed waren, had iedere plaats een eigen omroeper om het nieuws te verspreiden. De omroeper werd officieel door de gemeente aangesteld. Met toeters en bellen maakte hij het nieuws bekend. In Heel had de dorpsomroeper een klepper, een soort rammelaar, die “klip” werd genoemd.

img

 Op zondag na de hoogmis, en als het nodig was ook op andere dagen, ging hij klepperend door het dorp. Hij “riep” zijn berichten - “Vleis te koup tiëge eine billike pries” - die steevast werden afgesloten met de uitroep: “Ik heb gezegd, zeg het voort, zeg het voort”.

Heemkring Heel schreef een artikel over de laatste dorpsomroeper van het dorp. Bent u benieuwd naar verhalen over de dorpsomroeper, de boebabel en meer?

U leest ze het in het nieuwe Tijdschrift van Heemkring Heel.

Wilt u het prachtige, gevarieerde en zeer leesbare tijdschrift in uw brievenbus? Ga dan naar www.heemkringheel.nl en word donateur!

Tekst en foto’s Heemkring Heel
150721/HvL

Tags
Wellicht interessant