img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-7-2021 11:30

Wandelroute van de week - Langs de Pijp in de Groote Peel

Ospel - 18 juli 2021 - Deze wandelroute is net weer opengesteld voor publiek. Tot 15 juli was hij gesloten vanwege het broedseizoen. Een prachtige, afwisselende wandelroute van 15 km van routemaker Adrie Raaijmakers door Nationaal Park De Groote Peel. De route voert onder andere door de Vossenberg (hoogste punt van de Peel), langs kazematten uit WOII en langs de Pijp (pauzeplekken waar men vroeger tijdens pauzes van het werken in de Peel een pijp rookte).

img

Over de route

Nationaal park De Groote Peel is een prachtig wandelgebied met een rijke natuur. Het voormalige hoogveengebied heeft ook een bijzondere geschiedenis, waarvan nog veel sporen in het veld te zien zijn.

De historie van de turfwinning en ander gebruik van het veen leeft ook nog voort in de vele veldnamen. Veldnamen zoals 't Eeuwig Leven, Aan 't Elfde, De Pijp, Koe-uier en Lumme Buske zijn enkele van de vele veldnamen in dit gebied.

Elk van deze namen zeggen iets over het betreffende stukje peel, zoals 't Eeuwig Leven. Op deze plek heeft ooit een herberg met die naam gestaan, een mooie naam voor een rustpunt in een gevaarlijk veenmoeras met verraderlijke drijftillen waarin je zomaar kon verdwijnen.

De Pijp waarnaar deze route is vernoemd zijn plekken waar men in de pauzes van het werken in de Peel een pijp rookte. Vanwege het brandgevaar was het verboden om zomaar ergens te roken. Dit gebeurde alleen in de kuil of op een plek waar het niet brandgevaarlijk was. De Peelwerkers hadden ook een zilveren dopje op de pijp om te voorkomen dat er vonkjes vanaf kwamen. Bovendien rookten ze niet als ze onderweg waren vanuit de kuil naar huis, tot buiten de Peel.

Verder gaat de wandeltocht door de Vossenberg, het hoogste deel van de Peel, zo genoemd omdat vossen in deze zandheuvel graag hun holen maakten. Vanwege de hoge en droge ligging leek het ook een ideale plek voor het leger om te gebruiken voor de verdediging in de Tweede Wereldoorlog.

De kazematten die men aan de Vossenberg passeert zijn onderdeel geweest van de Peel-Raamstelling (1939-1940).  

Hond mee? / Toegankelijkheid

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied. Deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de onverharde paden (98% onverhard).

Wandelroute  

Start- en eindpunt is Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel. 

Hier vind je de routekaart en meer informatie over deze wandelroute.

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Leon van Lier (Meerbaansblaak, de Groote Peel)
180721/HvL

 

Wellicht interessant