img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-7-2021 16:30

In de lens - watersnood bij Horn 17 juli 2021

Horn - 18 juli 2021 - Al dagenlang is Limburg in de ban van het snel stijgende water als gevolg van extreme regenval. In Valkenburg ging het enkele dagen geleden gruwelijk mis toen de Geulbeek met enorm natuurgeweld overstroomde. Onze regio heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op de extreem hoge waterstanden van de Maas, Roer en Hambeek. Ook Horn, waar in allerijl een nooddijk werd gebouwd. Helaas ging het op 17 juli in Horn toch mis toen deze nooddijk het niet bleek te houden. Gelukkig zakt sinds vandaag het waterpeil.

img

De overstromingen van 1993 en 1995

In het stroomgebied van de Maas kwamen hoge waterstanden van de Maas na een periode van aanhoudende regen. Op 20 december 1993 trad de Maas voor het eerst buiten haar oever en op 22 december gebeurde dit op meerdere plaatsen in de provincie Limburg. In Midden-Limburg werd de omgeving van Roermond aan de oosterlijke oever getroffen. Op de westelijke oever was Neer het zwaarst getroffen.

Ongeveer 8% (18.000 ha) van de oppervlakte van de provincie Limburg stond onder water. Ook enkele Brabantse gemeenten aan de Maas kampten met wateroverlast. Ongeveer 12.000 mensen werden geëvacueerd. De totale schade bedroeg 254 miljoen gulden. 

Ruim een jaar later, in januari 1995, werden de gebieden langs de Maas opnieuw getroffen door grootschalige overstromingen.

Maaswerken

Naar aanleiding van deze enorme overstromingen in de jaren negentig zijn de Maaswerken opgestart. Met als doel de hoogwaterbescherming langs de Maas te vergroten. Onder andere door de Maas op verschillende plekken meer ruimte te geven en op verschillende plaatsen de dijken te versterken.

In Midden-Limburg zijn de retentiebekkens bij Heel en Beegden - nu voor het eerst in gebruik genomen - hiervan een voorbeeld, net als de dijkversterkingen in Neer die pas enkele maanden geleden zijn afgerond.

Op andere plekken wordt nog hard gewerkt, zoals bijvoorbeeld de dijkversterkingstrajecten Thorn-Wessem, Heel en bij Beesel. 

Op dit moment laait de discussie op of de huidige Maaswerken afdoende zullen zijn, of dat er nog meer moet gebeuren.

Foto Tim Vogels (de situatie bij Horn op zaterdag 17 juli 2021 na de dijkbreuk aldaar)
180721/HvL
 

Wellicht interessant