img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-7-2021 01:45

Wandelroute van de week - Langs Klein Karelke bij Altweerterheide

Altweerterheide - 25 juli 2021 - Deze week een prachtige en afwisselende wandeling van routemaker Adrie Raaijmakers door het beekdal van de Tungelroyse Beek, door het Wijffelterbroek, het Smeetshof, de Kettingdijk en de Laurabossen rondom Altweerterheide. Aan het einde van de wandeltocht komt men langs het boerderijtje "Klein Karelke" waaraan de routenaam is ontleend. De wandelroute heeft een lengte van 22 km met start- en eindpunt in Altweerderheide. Honden zijn toegestaan. 

img

Het ontstaan van Altweerterheide is te danken aan de Weerter graanhandelaar Jan Henderiks, bijgenaamd Bolle Jan. Deze Bolle Jan kocht 80 hectare bos en heide en stichtte het ontginningsbedrijf "Karelke" genoemd naar Karelke Schaeken, die zijn lapje grond en boerderij aan Bolle Jan had verkocht. Zijn boerderijtje kreeg de naam "Klein Karelke", de grote ontginningsboerderij werd "Groot Karelke" genoemd.

Via het beekdal van Tungelroyse Beek en de Raam gaat de tocht naar Wijfelterbroek en het Smeetshof. Beide gebieden zijn restanten van een groot moerasgebied. Het moerasgebied wordt tegenwoordig omringd door vochtige weilanden, de wandeltocht gaat langs het moerasgebied en door de weilanden. Tijdens de nattere jaargetijden kunnen paden dan ook wat modderig zijn.

Na verlaten van het Smeetshof wordt de Kettingdijk bezocht een groot begrazingsgebied, voor taurossen. Als laatste komt men door de Laurabossen, deze bossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). Het bos leverde hout voor de onderstutting van mijngangen. Nu word het bos geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos, een deel van bos is ook een begrazingsgebied met Exmoorpony's.

Aan het einde van de wandeltocht voert de route langs het boerderijtje "Klein Karelke" waaraan de routenaam is ontleend.  

Attentie: Een deel van de wandeltocht gaat over gras-/onderhoudspaden langs waterlopen zoals de Rietbeek en de Veldhouwerbeek. Vooral in het voorjaar kunnen deze paden ruig zijn, stevige wandelschoenen en een lange broek zijn zeer aan te raden.

Hond mee? / Toegankelijkheid

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied. Deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de onverharde paden (88% onverhard).

Wandelroute  

Start- en eindpunt is de kerk, Bocholterweg 112, Altweerterheide. 

Hier is de routekaart en meer informatie over deze wandelroute te vinden (en te downloaden).

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Adrie Raaijmakers
250721/HvL

Wellicht interessant