img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-7-2021 08:35

In de lens - dorpsgezicht Beegden

Beegden - 25 juli 2021 - Een mooi dorpsgezicht op het dorp Beegden en de Sint-Martinuskerk, gelegen in de gemeente Maasgouw. Beegden werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1202. Het ontwikkelde zich op de hogere zandgronden nabij de Maas. In 1676 werd Beegden uitgegeven als heerlijkheid. In de 19e eeuw ontstond er, langs de Dorpstraat, een straatdorp en in de 20e eeuw werden ten noorden en ten zuiden hiervan woonwijken gebouwd. Het dorp telt ca. 1.800 inwoners. 

img

Over Beegden

Beegden behoorde tot het Land van Horn en vervolgens tot het Prinsbisdom Luik. In 1676 werd Beegden uitgegeven als heerlijkheid. In de 19e eeuw ontstond er, langs de Dorpstraat, een straatdorp en in de 20e eeuw werden ten noorden en ten zuiden hiervan woonwijken gebouwd.

Tot 1991 was Beegden een zelfstandige gemeente, waarna het met Heel en Panheel en Wessem samengevoegd werd tot de nieuwe fusiegemeente Heel. Deze gebeurtenis wordt herdacht door een monument voor de Sint-Martinuskerk. In 2007 volgde opnieuw een gemeentelijke herindeling en sindsdien is Beegden onderdeel van de gemeente Maasgouw.

Over de Sint-Martinuskerk

Eind 1944 werd de toren van de neogotische kerk, die in 1868 werd gebouwd, door de Duitsers opgeblazen. Hierbij werd het gehele gebouw verwoest. In 1951 werd op dezelfde plek de huidige kerk gebouwd naar een ontwerp van Joseph Franssen. In 1955 werd de huidige kerktoren gebouwd. Maar de geschiedenis van de kerk in Beegden voert veel verder terug. Al in 1242 was er voor het eerst schriftelijk sprake van een parochie. 

Rubriek 'In de lens'

In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier 
250721/HvL

Wellicht interessant