img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-7-2021 20:17

Hondeneigenaren opgelet - vossen op Eiland in de Maas besmet met schurft

Ohé en Laak/Stevensweert - 27 juli 2021 - De afgelopen dagen heeft de gemeente Maasgouw meerdere meldingen uit Stevensweert ontvangen over vossen die er ziek en mager uit zien. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze besmet met schurft. Ook honden kunnen door de vossen besmet worden. Houd uw honden daarom in de gaten. Laat ze niet los lopen in het buitengebied en laat geen voedselresten achter waar vossen op af zouden kunnen komen!

img

Besmetting honden

Ook honden kunnen door vossen worden besmet. De kans daarop is bij direct contact het grootst, maar een hond kan ook schurft krijgen door in een omgeving te lopen waar een besmette vos is geweest.

De mijt die de schurft veroorzaakt, kan namelijk twee tot vier weken buiten de vos blijven leven. Schurft epidemieën komen vaker voor bij sociaal levende dieren zoals vossen. Vaak leiden ze tot een (tijdelijke) afname van de populatie.

Ingrijpen moeilijk

Aangezien de vossen zich ophouden binnen de bebouwde kom kunnen jagers hier niet ingrijpen. Ook de dierenambulance kan loslopende vossen niet vangen. De gemeente Maasgouw overweegt om de vossen te laten vangen.

Stockfoto
270721/HvLWellicht interessant