img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-7-2021 18:35

Duurzame ontwikkelingen Havengebied Maasbracht

Maasbracht - 29 juli 2021 - Tullemans bv Oliehandel uit Maasbracht krijgt ruim € 1 miljoen subsidie vanuit de Connecting Europe Facility voor onderzoek naar de ontwikkeling van een Clean Energy Hub (CEH) in de haven van Maasbracht. De scheepvaart verduurzaamt de komende jaren verder en het is de bedoeling dat Nederland in totaal 7 clean energy hubs krijgt. De kans dat één daarvan in Maasbracht komt te liggen is hiermee een stap dichterbij gekomen.

img

Dankzij deze financiële injectie kan de onderzoeksfase van start. De komende jaren wordt onderzocht wat nodig is om in het havengebied van Maasbracht de omslag te maken naar duurzame energie. Met als uiteindelijke doel het realiseren van een Clean Energy Hub waar schepen o.a. Liquefied Natural Gas, waterstof, elektriciteit en biodiesel kunnen tanken. Een belangrijke en substantiële bijdrage aan schoner transport en een duurzame en circulaire economie. Naast het onderzoek naar de ontwikkeling van een CEH is de subsidie ook bedoeld voor verder onderzoek naar de mogelijkheden om de binnenhaven van Maasbracht te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

“Tullemans ziet het als een uitdaging om naast het eigen bedrijven, ook de omgeving de mogelijkheid te geven om deze binnenhaven duurzamer en toekomstbestendig te maken. Samen met de ondernemers in de haven gaan we inventariseren wat hiervoor nodig is, ook gaan we haalbaarheidsonderzoeken doen en plannen ontwikkelen en de daarvoor benodigde vergunningen aanvragen. Dit hele traject neemt drie jaar in beslag”, aldus Tullemans.

Blueports Limburg, een samenwerkingsverband van 14 Limburgse havens, zag in Tullemans Oliehandel de perfecte partij om kartrekker te zijn van deze operatie. Het bedrijf ligt op een strategische locatie aan de druk bevaren waterweg in het zuiden van Nederland. Blueports Limburg begeleidde de complexe subsidieaanvraag en is verheugd over de toekenning.

Stephan Satijn is gedeputeerde voor Economische Zaken: “De ambitie om in onze waterrijke provincie een schoon tankstation voor de scheepvaart te realiseren past perfect in de gedachte achter Blueports Limburg. Binnen die gedachte is de Clean Energy Hub van Maasbracht uniek, omdat onderzocht wordt of ook auto’s en fietsen er opgeladen kunnen worden of van brandstof kunnen worden voorzien. Ik ben er trots op dat Limburg met deze ontwikkelen op weg naar een circulaire economie vooraan meedoet.”

Ook de gemeente Maasgouw is nauw betrokken bij de subsidieaanvraag en blijft dit ook in de omvangrijke onderzoeksfase die nu aanbreekt. De infrastructuur van het havengebied moet worden aangepast en het traject van vergunningen, veiligheid en omgevingsplannen vraagt specifieke kennis. Het project heeft grote impact op het hele havengebied.

Wethouder Johan Lalieu is bijzonder tevreden met de toekenning van de subsidie: “Maasgouw neemt steeds meer maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Samen met ondernemers, de Provincie en Rijkswaterstaat zoeken we ook  naar mogelijkheden om de haven van Maasbracht te verduurzamen. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat het havengebied haar belangrijke economische functie blijft behouden. Deze ontwikkeling sluit daar naadloos op aan.”

Foto DeltaLimburg.nl
290721/HvL

 

Wellicht interessant