img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-7-2021 11:00

Stadswandeling Roermond - 'De weg naar ons Bedevaartsoord'

Roermond - 30 juli 2021 - Op donderdag 5 augustus organiseert Service Gilde Roermond de stadswandeling 'De weg naar ons Bedevaartsoord'. De wandeling voert langs een aantal huizen aan Kapel in 't Zand en de Kapellerlaan in Roermond. Wandel mee met de gids en leer veel over de historie van deze bijzondere kapel en haar directe omgeving. Aanmelden is verplicht, deelname is gratis. 

img

De Kapel is groot geworden door de bedevaarten, met name in de 2e helft 19e en 1e helft 20e eeuw, mede door het ijveren van de paters Redemptoristen.
 
Voor WO II waren er 11 hotels in deze kleine gemeenschap! Heezen, Vossen, Kessels, Heldens, ’t Gouden Kruis, Smeets (later Pijls en v.d. Vleugel), Jan Heynen, Lemmens-Van Dijck (later Storms, als eerste ANWB-bondshotel in Midden-Limburg), Gabriels (nu Parkzicht) en Heldens en Munnichs aan de Herkenbosscherweg.
 
Een aantal huizen die worden bekeken, zijn gebouwd door architect Mathias Bertrams, ‘eine Kepelse jong’, geboren in 1874. Zijn ouders woonden/werkten toen in 'Het Gouden Kruis’, hadden naast het hotel ook een bakkerij en winkel. Bertrams volgde slechts één jaar, van maart 1893 tot maart 1894 een opleiding aan de Teekenschool. Hij trouwde in 1901 met Maria Cunegonde Gertrude Gabriels, dochter van een collega-architect. Oeuvre: woningen aan de Heinsbergerweg, Kapellerlaan, Markt, Minderbroederssingel, Neerstraat, Varkensmarkt, Venloseweg en Willem II Singel.
 
Van de school van de paters (Mulo) uit 1900 en het zusterklooster uit 1909, naast de verbouw van de St. Josephschool, kapel, en aanbouw van privaten (!) uit 1909 is vanwege sloop niets meer te zien. Het gezin Bertrams ging in 1929 naar Geleen; in 1929 overleed Mathias op 55-jarige leeftijd in Roermond.

Praktische informatie

wanneer - donderdag 5 augustus 2021, aanvang 13.30 uur
 
waar - start vanaf de parkeerplaats bij de Kapel, Parklaan 1, Roermond
 
deelname - De wandeling is voor eigen risico en gaat onder alle weersomstandigheden door. deelname is gratis.
 
aanmelden - stuur een e-mail naar Peter van Cruchten via petervc@home.nl
 
informatie over alle stadswandelingen - bel 06 - 19 19 15 86

Foto Leon van Lier
300721/HvL

Wellicht interessant