img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-8-2021 11:18

Wandelroute van de week - Langs de Litsberg in het Leudal

Neer - 1 augustus 2021 -  Deze week een prachtige en afwisselende wandelroute door natuurgebied Het Leudal en het beekdal van de Neerbeek. De route heeft een lengte van 11 km en is uitgezet door routemaker Adrie Raaijmakers. Met onderweg veel bezienswaardigheden, zoals de Leumolen, de Litsberg en de Friedesse Molen, om er maar eens enkele te noemen. Start- en eindpunt is bij kerk in Neer. 

img

Wandeltocht door het natuurgebied Leudal en het beekdal van de Neerbeek. Door het natuurgebied Leudal stromen de Leubeek die als de Tungelroyse Beek het gebied inkomt en de Zelsterbeek. Beide beken vloeien samen tot de Neerbeek. In delen van het Leudal zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschap.

Als bezienswaardigheden tijdens de wandeltocht komt men langs het restant van de Sint Elisabethsmolen, van deze molen is nog slechts een bouwval over. In 2014 begon men met de renovatie van deze molen. Met de ruïne als basis werd een moderne opbouw vervaardigd, en in 2015 werd een groot waterrad geplaatst. Verder voert de route langs de Sint Ursulamolen, eveneens een watermolen. Bijzonder is dat deze watermolen als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland, een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. Als laatste passeert men watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002.

Hond mee? / Toegankelijkheid

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied. Deze route is niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens, vanwege de onverharde paden (81% onverhard).

Wandelroute  

Start- en eindpunt is bij de kerk, Kerkplein in Neer.  

Hier vind je de routekaart en meer informatie over deze wandelroute.

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Leon van Lier (Litsberg)
010821/HvL
 

Wellicht interessant