img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-8-2023 10:30

Wandelen door de Paardenbegrazing in De Groote Peel - met gids

Ospel - 14 augustus 2023 - Wandel op zondag 3 september met een gids vanaf Buitencentrum De Pelen in Ospeldijk naar de zandrug aan de oostzijde van De Groote Peel waar geen veen in de grond zit. Hier geen waterplassen, maar paarse heide en een prachtig uitzicht vanaf de Amsloberg, het hoogste punt van De Groote Peel. Onderweg kom je Shetlander pony’s tegen die het gebied begrazen.  

img

Over de berg en tussen de pony’s

Het Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied; weids, waterrijk en met veel vogels. Maar De Groote Peel heeft ook een ander gezicht. Aan de oostzijde van het nationaal park loopt een zandrug waar geen veen in de ondergrond zit. Deze strook biedt dan ook een totaal andere beleving. Hier geen waterplassen, maar paarse heide en een prachtig uitzicht vanaf de Amsloberg, het hoogste punt van De Groote Peel. Onderweg slenteren Shetlander pony’s die het gebied begrazen. 

De excursie start bij het buitencentrum en gaat, via de gele route en de derde baan richting Paardenbegrazing. Het eerste deel van de wandeling loop je nog in het ‘natte gedeelte’ van het gebied. Zo ervaar je het verschil tussen het hoogveen en de zandrug. De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het gebied en over de planten en dieren die je onderweg tegenkomt.

Buitencentrum De Pelen

Voor of na afloop kan je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier vind je (natuur)boeken, streekproducten en souvenirs. Voor een hapje en drankje kan je in de Peelkiosk en (op zondag) in de Peelboerderij terecht. Hier vind je de openingstijden.

Praktische informatie 

wanneer - zondag 3 september 2023, van 11.00 tot 13.00 uur

waar - de excursie start bij de balie van het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. De route is ongeveer 7 kilometer

deelname - € 7 per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van Staatsbosbeheer.    

meer informatie - zie de website van buitencentrum De Pelen of neem contact op per e-mail via depelen@staatsbosbeheer.nl of bellen naar 0495 – 641 497.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Marijke Vaes-Schroën|Staatsbosbeheer
140823/HvL

Wellicht interessant