img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-8-2021 12:10

Zestien nieuwe wandelroutes omgeving Buggenumse Veld

Nunhem - 16 augustus 2021 - Een aantal jaren geleden heeft Nunhems Zaden het bedrijf uitgebreid aan de overkant van de Napoleonsbaan in het Buggenumse Veld. Als compensatie heeft het bedrijf € 3 miljoen in een pot gestort. Dat geld is bedoeld voor dit waardevolle landschappelijk gebied. Adviesgroep Buggenumseveld adviseert de gemeente Leudal over de besteding hiervan. Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van een gezamenlijk plan van Nunhem, Buggenum en Neer voor ommetjes in het Buggenumse Veld.

img

Over het Buggenumse Veld

Elk landschap is min of meer gevormd door mensen handen. Overal zijn er sporen te vinden van mensen die er gewoond, geleefd en gewerkt hebben. Het Buggenumse veld was eeuwenlang van grote economische betekenis, de aarde was vruchtbaar genoeg voor land en tuinbouw, er was voldoende water, er zat veel wild, er zaten bruikbare materialen in de bodem en het gebied was goed ontsloten. Dit alles maakte het veld tussen Neer en Buggenum bijzonder waardevol. De boer moest er lange dagen maken om zijn dagelijks brood te verdienen. Hoeveel liters zweet van tientallen generaties boeren, tuinders en landarbeiders zouden in het Buggenumse veld de aarde doordrenkt hebben? Hoeveel monden zijn al die eeuwen gevoed door wat dat zweet uit de aarde los maakte? [bron: www.arixjuffrouw.jimdofree.com]

16 Wandelroutes

Eén van de projecten is de realisatie van een kaart met 16 ommetjes rond Nunhem en Buggenum, allemaal knooppuntenwandelroutes. Deze zijn onderdeel van een gezamenlijk plan van Buggenum, Nunhem en Neer voor besteding van het Bayer geld van Nunhems. De werkgroep Buggenumseveld is druk bezig met de verdere uitwerking van dit gezamenlijke project. Mogelijk wordt het plan dit najaar ter goedkeuring ingediend bij de gemeente Leudal.  

Lau Driessen heeft een knooppuntenwandelroute uitgezet van 5,8 km die alle 3 de dorpen (Nunhem, Buggenum en Neer) aandoet en die gedeeltelijk over het Buggenumse Veld loopt. Start- en eindpunt in Nunhem.

 

Bron Dorpsraad Nunhem/foto DeltaLimburg.nl (Buggenumse Veld)
160821/HvL


 

Wellicht interessant