img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-8-2021 12:29

Officiële opening Samentuin van VELT Leudal

Haelen - 20 augustus 2021 - Op zondagmiddag 29 augustus wordt de Samentuin van VELT Leudal, een ecologische tuin gelegen achter het Bezoekerscentrum Leudal, officieel geopend door wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal. Medio 2020 waren de plannen voor een volledige metamorfose klaar en dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers ligt de tuin er momenteel prachtig bij. Vanwege de coronamaatregelen wordt het officiële gedeelte in besloten kring gevierd met alleen genodigden. 

img

Complete metamorfose

Na een intensieve voorbereiding lagen medio 2020 de plannen klaar voor een volledige metamorfose van de Velttuin. Vanaf augustus hebben vrijwilligers flink de handen uit de mouwen gestoken om de vakkenverdeling voor teeltwisseling binnen de hoogteverschillen te maken. De vakken zijn met acacia palen afgezet. Er moest handmatig veel grond verplaatst worden, palen op maat gezaagd, diepe geulen gegraven om de palen te zetten. Ook alle wortels en onkruid zijn handmatig verwijderd.

Het is gelukt om alle materialen, zowel in de VELT tuin aanwezig en de palen die Staasbosbeheer over had, te hergebruiken. Er is geen grond aangevoerd en geen grond afgevoerd. Wel heeft de gemeente houtsnippers aangevoerd en is compost aangeleverd. 

In mei dit jaar was het zover, er kon gezaaid en geplant worden… de Samentuin van VELT Leudal is in gebruik genomen.  

Over VELT Leudal 

VELT = Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en tuineren.

De VELT-afdeling Leudal is met meer dan 100 leden een van de grootste en oudste afdelingen van Nederland. VELT brengt mensen samen op weg naar een ecologisch leven. Gezond leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland telt VELT 12.000 leden 100 lokale afdelingen. 

VELT Leudal bestrijkt het gebied tussen en rondom Weert, Venlo en Echt met bezoekercentrum Leudal als het hart van de afdeling, waar ook de meeste activiteiten worden gehouden. 

VELT Leudal vindt het belangrijk om leden, vrijwilligers en bezoekers samen te brengen om kennis uit te wisselen en uit te dragen naar de samenleving rond het thema ecologisch leven, tuinieren en koken. Dit doen we middels lezingen, workshops, oogstfeesten, zaden- en plantenruildagen, en met deze nieuwe Samentuin. Met deze moestuin die we beheren volgens het vruchtwisselingsthema laten we zien hoe het anders kan dan de traditionele landbouw.

Foto Leon van Lier
200821/HvL
 
 

Tags
Wellicht interessant