img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-8-2021 10:25

Open dag Imkers bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 23 augustus 2021 - Op zondag 5 september openen de imkers van Roer- en Leudal hun deuren weer voor belangstellenden. Terwijl bijna iedereen nog vakantie heeft, moet de imker al voorbereidingen nemen om te gaan inwinteren. Iedereen die meer wil weten over bijen en wat het inwinteren precies inhoudt, is van harte welkom! De bijenstand is gelegen bij Bezoekerscentrum Leudal, waar een imker aanwezig is om alle vragen te antwoorden.  

img

Inwinteren

Deze werkzaamhedenbestaan onder andere uit:
- De kastruimte aanpassen op de grootte van het bijenvolk
- Het bestrijden van de zo gevreesde Varoamijt
- Het beginnen met het voeren van de bijen, aanvullen wintervoorraad.

Al deze werkzaamheden bepalen of het bijenvolk de winter doorkomt. Dit heeft weinig te maken met hoe streng de winter wordt, maar wel met hoe de conditie van de bijen is.

Is het volk groot genoeg?

Als het bijenvolk te klein wordt kan het zich niet meer voldoende verwarmen en sterven alle bijen.

De zo beruchte varaomijt verzwakt de bijen. Dus als er te veel varoamijten zijn wordt de conditie van de bijen minder met alle gevolgen van dien. De bestrijding van deze mijt kan op verschillende manieren gebeuren. De meest gebruikelijke methodes zijn mierenzuur, oxaalzuur en thymol. Deze middelen zijn natuurproducten en, indien op de juiste manier gebruikt, niet schadelijk voor de bijen en het milieu.

Nadat de bestrijding van de varaomijt is afgelopen begint men direct met het invoeren. Dit invoeren is het aanbieden van suiker. Dit kan in zowel in vloeibare als vaste vorm gebeuren.

Praktische informatie

wanneer - zondag 5 september 2021 van 12.00 tot 16.00 uur.

waar - bijenstand in de tuin bij het Bezoekerscentrum Leudal (BCL), Roggelseweg 58,  6081 NP  Haelen

Foto's stock/bezoekerscentrum Leudal
230821/HvL 

 

Tags
Wellicht interessant