img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-8-2021 16:00

Kerkklokken in Weert luiden officieel Open Monumentendag 2021 in

Weert - 31 augustus 2021 - Open Monumentendag 2021 wordt dit jaar officieel geopend in Weert door beiaardiers Frank Steijns en Luc Rombouts. Dat doen zij op donderdag 9 september in de Sint-Martinuskerk in Weert met een door het publiek gekozen lied. Het thema dit jaar is 'Mijn monument, is jouw monument'. Op zaterdagochtend 11 september luiden (kerk)klokken in heel Nederland de 35ste editie van dit culturele evenement in. Dat weekend openen ruim 3.000 Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. 

img

De opening is tevens de opening van de Vlaamse Open Monumentendag met wie dit jaar voor het eerst wordt samengewerkt. Bij de officiële opening in Weert zijn professor meester Pieter van Vollenhoven en de Vlaamse minister Matthias van Diependaele aanwezig. Zij maken ook het openingslied bekend, dat door het publiek is gekozen.

Publiek kiest openingslied

Tot en met 8 september kan het publiek namelijk via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen op een van de drie geselecteerde nummers. Dit zijn 'What a Wonderful World' van Louis Armstrong, 'Iedereen is van de wereld' van The Scene en 'Alle kleuren van de regenboog' van K3. Deze songs sluiten aan op het landelijke thema van Open Monumentendag: Inclusie.

Deze landelijke inluidactie is in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Vlaamse Beiaard Vereniging tot stand gekomen.

Landelijk inluiden Open Monumentendag

De 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied door heel het land, van Groningen tot aan Maastricht. 

Welke monumenten zijn er te bezichtigen?

Via deze webpagina van Open Monumentendag zijn alle monumenten te vinden die de deuren openen tijdens het weekend van 11 en 12 september.

Weert, grensstreek met rijke historie

De officiële opening van de Open Monumentendag vindt plaats in de gemeente Weert op donderdag 9 september, waarvoor partners en direct betrokkenen van Open Monumentendag zijn uitgenodigd. Het thema inclusie is zeer van toepassing op Weert. Door de nabijheid van België en Duitsland is Weert bij uitstek een gebied waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar al eeuwenlang ontmoeten en samenleven.

Vlaamse Open Monumentendag

De opening is tevens de opening van de Vlaamse Open Monumentendag met wie dit jaar voor het eerst wordt samengewerkt. In Vlaanderen openen op zondag 12 september ruim 750 monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook de Vlaamse editie zal op zondagochtend 12 september door kerkklokken met hetzelfde themalied door beiaardiers worden ingeluid.

Stockfoto
310821/HvL

Wellicht interessant