img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-10-2021 13:00

Wordt de Lindeboom in Maasniel 'Boom van het Jaar 2021'?

Update 17 oktober 2021 - De Maasnielse Lindeboom maakt nog steeds een hele goede kans om te winnen. Stemmen kan nog tot maandagochtend 18 oktober, 12.00 uur! Eén stem per e-mailadres (boom nr. 6)! Zo snel mogelijk daarna wordt de uitslag bekendgemaakt!

Maasniel - 17 september 2021 - Voor de verkiezing Boom van het Jaar heeft de jury uit 125 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen twaalf bomen (één voor elke provincie) genomineerd. De genomineerde boom voor de provincie Limburg is de lindeboom bij de oude pastorie in Maasniel. 

img

Genomineerde lindeboom in Maasniel

De statige lindeboom naast de oude pastorie in Maasniel is waarschijnlijk ongeveer 150 jaar geleden geplant door pastoor Ramakers, naar wie de straat van de pastorie is vernoemd. Oorspronkelijk had hij de vorm van een etagelinde, met drie etages. Inmiddels schrijft de boom geschiedenis: hij was de eerste boom met een eigen Instagram-account (@lindeboom_maasniel). Ongeveer 2.000 wereldwijde volgers genieten dagelijks van een nieuwe foto.

Op deze webpagina van Boom van het Jaar kan worden gestemd.

Boom van het Jaar

De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.

Vorig jaar won de Moeierboom in Etten-Leur de nationale titel.

De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

SBNL Natuurfonds neemt dit jaar voor de vierde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening.

Foto FB Boom van het Jaar
170921/HvL

Wellicht interessant