img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-10-2021 03:50

Brigitte - de boomkikker

Grathem - 3 oktober 2021 - Ken je dat, dat je je ergens een voorstelling van maakt en dan blijkt dat er totaal niets van klopt? Nou, dat dus…. Een paar jaar geleden vroeg iemand of ik zin had om mee te gaan op zoek naar boomkikkers. Boomkikkers? Wel eens van gehoord, maar nog nooit gezien, dus jazeker! Ik krijg aanwijzingen waar ik op moet letten en al snel loop ook ik te speuren. Na een tijdje heb ik nog steeds niets gevonden en begin ik het een beetje zat te worden. 

We zijn niet de enigen en overal zie ik mensen turen in het struikgewas, de één hoog, de ander juist heel laag bij de grond. Ook lopen er een paar rond riethalmen langs het water, maar zo te zien zonder succes.

Precies op dat moment roept iemand ‘hier zit er één’, dus erop af en meteen even een kijkje nemen.

Terwijl ik in het niets staar begint hij ijverig te fotograferen. Ben ik nu blind? Waar zit dat beest? Hij wijst richting een bramenstruik, ‘daar zit hij’. En nog zie ik niets. Dan opeens beweegt er iets héééél kleins bij één van de doorns van de struik, nog geen 2 cm groot. Mijn eerste boomkikker.

Die mini beestjes zijn dus zeker niet formaat groene kikker of pad, maar gewoon echt klein. Ze kunnen zelfs op een braam zitten, als ze dat nu meteen gezegd hadden! Vol goede moed ga ik weer op jacht en ja hoor, nu zie ik er opeens 2 bij elkaar. Gezellig samen op een tak, je zou er zo overheen kijken. De glimmende kleur groen, afwijkende vorm op een blad of tak, het zijn allemaal redenen om nog een keer goed te kijken.

Sindsdien ga ik iedere zomer wel een paar keer op bezoek bij deze kleine bedreigde kikkertjes, nu weet ik ze wél te vinden.

Kijk je mee? Brigitte

Bedreigde diersoort

De boomkikker heeft in de Rode Lijst de status Bedreigd. Eind vorige eeuw bleek in Nederland de verspreiding met 80% afgenomen en werd de boomkikker een van de sterkst bedreigde amfibieën. De soort is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming. In het RAVON tijdschrift is een artikel over deze wet verschenen. Dit artikel is hier te vinden. 

Kopfoto Maurice Smeets (juffer)/film Brigitte Gijsman
031021/HvL

Tags
Wellicht interessant