img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-10-2021 03:13

Leudal en Nederweert samen in actie tegen drugscriminaliteit met realityspel

Leudal - 14 oktober 2021 - Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Wel zichtbaar, maar lastig om te zien als je de signalen niet herkent. De gemeenten Leudal en Nederweert bundelen hun krachten en presenteren het realityspel 'Eenheid 75' - gericht op de eigen gemeente - waardoor je signalen leert herkennen en erachter komt waar je deze kunt melden. Afgelopen dinsdag, 12 oktober, was de kick-off in het gemeentehuis in Heythuysen. In Leudal kan het spel worden gespeeld van 18 t/m 31 oktober

De gemeenten Leudal en Nederweert maken samen een vuist tegen ondermijnende criminaliteit. De gemeenten geven met het realityspel uitvoering aan een gezamenlijk plan gericht op het weren van criminaliteit in het buitengebied. 

Het buitengebied is vaak een blinde vlek omdat de gemeenten niet weten wat er speelt en de politie en/of de toezichthouders niet overal tegelijk kunnen zijn. Voor criminelen kan het buitengebied een interessante locatie zijn om een hennepkwekerij of drugslab op te richten, voor het dumpen van (giftig) drugsafval en voor witwaspraktijken.  

Over het realityspel 'Eenheid 75'

Een speciale eenheid is een bende drugscriminelen op het spoor. Help jij mee de bende te ontmantelen?

Leudal - dit reality spel wordt voor alle inwoners van Leudal beschikbaar gesteld door de gemeente Leudal, de politie en Meld Misdaad Anoniem. Speel mee vanaf 18 tot en met 31 oktober en kruip in de huid van een rechercheur! 

in het weekeinde van 16 oktober valt het ‘Leudals Nieuwsblad – Game editie’ op de mat. Hierin staat informatie over het spel en zijn de eerste aanwijzingen te lezen. Vanaf dat moment kan ook de app worden gedownload, en kan iedereen op zoek gaan naar signalen van drugscriminaliteit. In het spel ‘Eenheid 75’ zoek jij naar aanwijzingen die leiden naar een drugsbende. Via augmented reality (AR) ga je op zoek naar verdachte situaties. Aanwijzingen leiden je naar checkpoints in Leudal. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR app. Bij deze situatie krijg je een opdracht. Voer je deze opdrachten goed uit, dan krijg je steeds een codewoord dat je moet melden in de app.

Speel je het spel uit, dan maak je kans op een leuke prijs! De spelroute kan fietsend worden afgelegd en is toegankelijk met en voor het hele gezin. Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zullen het spel perfect kunnen spelen. Het is ook erg leuk om dit spel met je vriendengroep te spelen.

Burgemeester Schmalschläger: “Met dit spel willen we inwoners bewust maken van signalen van drugscriminaliteit, zoals bijvoorbeeld hennepkwekerijen en drugslabs in woonwijken. Als gemeente en politie hebben we als het om verantwoordelijkheid gaat een grote rol, maar ook inwoners kunnen hier aan bijdragen. Zij zijn onze ogen en oren! Daarom: zie, hoor, ruik of voel je dat ergens iets niet pluis is, meld het. Dat kan ook anoniem. Alleen samen kunnen we zorgen voor een fijne en veilige samenleving.”

Hoe speel je de game?

De game, waarin je via een spannend spel signalen leert herkennen en melden, is geschikt voor jong en oud, vanaf ongeveer 10 jaar. Je kunt individueel meedoen of in een team. Je moet beschikken over een smartphone die AR ondersteunt. De spelroute kan met de fiets worden gevolgd.  

App downloaden

Download de app ‘Eenheid 75’ in de Google Play Store of in de Apple App Store / Meld je aan met de inlogcode: e75leudal / Vul een gebruikersnaam of teamnaam in en maak een foto / Volg de stappen in de app: lees de speluitleg en voorwaarden.

Vind alle acht verdachte situaties en meld ze. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR-app; de situaties verschijnen in de vorm van AR-objecten. Ieder AR-object omvat een opdracht waarbij je per situatie het juiste codewoord moet melden in de app. Laat de gemeente Leudal weten hoe jij de drugsbende oprolt door Leudal te taggen op socialmedia.

Prijzen te winnen 

Spelers die de game van gemeente Leudal hebben uitgespeeld en de enquête hebben ingevuld maken kans op het winnen van een escaperoom/lasergame ervaring van Home of Heroes! De gemeente mag 2 cadeaubonnen escaperoom/lasergame weggeven voor 6 personen. Hiervan dient 1 persoon 18 jaar of ouder te zijn. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht. Dus tag de gemeente, zodat wij kunnen zien hoe jij de drugsbende oprolt.

Camera Gerard van den Braak/verslag en montage Pieter Cornelissen
141021/HvL


Tags
Wellicht interessant