img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-2-2019 12:55

Uitgifte gratis hoogstamfruitboom Thoearder Reinette in Thorn

Thorn - Het appelras Thoearder Reinette keert terug in Thorn. Op zaterdag 23 februari 2019, vanaf 9 uur, geeft wethouder Johan Lalieu de eerste hoogstamfruitbomen van de Reinette de Thorn gratis uit aan die inwoners die zich hiervoor hebben ingeschreven. De gemeente Maasgouw en IKL Limburg hebben in samenwerking met de provincie Limburg een mooi stukje historie teruggebracht naar dorpsgaard ’de Notenbeemd' in het witte stadje Thorn en nu ook voor privé-gebruik.  

img

De hoogstamfruitboom zorgt niet alleen voor mooie uitzichten in het landschap, maar heeft het ook een historisch-culturele waarde die terug gaat naar de tijd van Karel de Grote. Alhoewel de kunst van het telen van het fruit door de eeuwen heen wel is verfijnd door de bewoners van de streek. De Reinette de Thorn is een oud ras dat in vroeger tijden veelvuldig in Thorn te vinden was.

Hoogstamfruitbomen leveren niet alleen heerlijk fruit. Ze horen bij de Limburgse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden. Daarnaast zijn zulke landschapselementen ook van belang voor verschillende dieren, zoals hommels die hun voedsel vinden in een hoogstamboomgaard of de steenuil die hier zijn nest- en schuilgelegenheid vindt. Momenteel komen deze fruitbomen steeds minder rond Thorn voor. 

Locatie: parkeerplaats aan de Grootheggerlaan in Thorn, nabij Kasteelhoeve de Grote Hegge.

Datum en tijd: zaterdag 23 februari 2019, tussen 9 en 12 uur.   

Foto: Dorpsgaard De Notenbeemd

Tags
Wellicht interessant