img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-11-2021 14:39

Dörpsbòngerd Heel in wording - spandoek geplaatst

Heel - 16 november 2021 - Midden in Heel, op de plek van de voormalige Don Bosco, wordt een dorpsboomgaard - dörpsbòngerd - gerealiseerd. Die plek is niet zomaar gekozen. Groen in onze (woon)omgeving zorgt voor minder stress, voor rust en een gezonder leven. "Een dörpsbòngerd is leerzaam en goed voor de saamhorigheid en alleen daarom al alle moeite waard." Een tuin vóór maar ook dóór de inwoners van Heel. Deze week is het spandoek geplaatst.

img

Het idee

Het idee voor een dörpsbòngerd komt van een aantal dorpsbewoners. Onder de paraplu van Hieël Hael is dit idee, samen met de gemeente Maasgouw, opgepakt.

Wat gaat er komen?

De initiatiefnemers hebben een mooie groene, parkachtige, omgeving voor ogen. Met bloeiende fruitbomen en struiken. Waar dorpsgenoten elkaar kunnen treffen, even kunnen onthaasten. Een plek waar men in het voorjaar kan genieten van de bloesems, in de zomer en het najaar van de vruchten. Een plek die uitnodigt om te ontdekken, te ruiken, te proeven. Een tuin vóór maar ook dóór de inwoners van Heel.

Er is een ruwe schets die als basis dient voor het realiseren van de dörpsbòngerd. Er komen laagstam- en hoogstam bomen. Fruitstruiken, een bloemenweide, kruiden, bessen en noten. De tuin wordt gedeeltelijk omheind met een houten hek. En uiteraard komt er uitleg bij de bomen en planten.

De bestaande gele kornoelje haag wordt in ere gehouden! Hij is al heel wat jaren oud en het is een pronkstuk dat prachtig in de dörpsbòngerd past.

De schop de grond in 

Op zaterdag 11 december gaat het dan echt gebeuren: de planten gaan de grond in! Vanaf 9.00 uur zal er een hoop bedrijvigheid zijn op het Catualiumplein. Jong en oud met schoppen en schepjes, rubberlaarzen, wroetend in de aarde.

"Iedereen is van harte welkom. Om te komen kijken, maar vooral om mee te doen! Alleen zó wordt het een bòngerd van ons allemaal!"

Foto Sandra van Halbeek
161121/HvL
 

Wellicht interessant