img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-11-2021 15:00

Veel overvliegende Amerikaanse helikopters boven Limburg

Limburg - 23 november 2021 - Inwoners van Zuid-Nederland kunnen tot half december veel helikopters spotten, zo meldt de IJmuider Courant. Zo’n veertig Amerikaanse helikopters, waaronder Chinooks, Black Hawks en Apaches, vliegen tot medio december van Vlissingen naar Duitsland. Zestig heli’s van dezelfde types leggen het traject in tegengestelde richting af. De verplaatsing van de eenheden heeft te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade in Duitsland.

img

Ook worden van en naar de haven van Vlissingen zo'n 2000 voertuigen en containers door Nederland vervoerd. Om die reden is een deel van de haven aangemerkt als een tijdelijk militair object, dat wordt bewaakt door bewapende militairen van de Nederlandse landmacht. Het transport van het Amerikaans personeel gebeurt door de vervoersorganisatie van Defensie.
 
De verplaatsing van de eenheden heeft te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade bij de oosterburen. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 is de Amerikaanse aanwezigheid in Europa versterkt.

De Amerikaanse helikopters die op weg zijn naar Duitsland maken een tussenstop op vliegbasis Woensdrecht. De heli’s van de vertrekkende eenheid kunnen bijtanken op de vliegbasis Gilze-Rijen. Op deze bases kunnen ook eventuele reparaties worden uitgevoerd.

Stockfoto/bron IJmuider Courant
231121/HvL
 

Wellicht interessant