img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-3-2022 09:30

Kasteel Aldenghoor Haelen genomineerd voor 'Allermooiste kasteel van Nederland'

Midden-Limburg - 7 maart 2022 - Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen, waarvan er meer dan 50 kunnen worden bezocht. ANWB houdt de verkiezing 'Allermooiste kasteel van Nederland' en heeft in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed 50 kastelen geselecteerd. Ook Midden-Limburg is vertegenwoordigd op deze lijst met kasteel Aldenghoor in Haelen. De Top 5 wordt in maart bekend gemaakt en het winnende kasteel op Tweede Pinksterdag (6 juni).

img

Onstaansgeschiedenis  

Kastelen zijn versterkte bouwwerken die in de middeleeuwen werden gebouwd. Verdedigingswerken waar de adellijke bewoners zich veilig terug konden trekken in nood. De meeste kastelen werden gebouwd in het noorden en oosten van ons land. In Groningen praten ze ook wel over borgen, in Friesland over staten of stinsen en in Overijssel en Drenthe noemen ze het havezaten. Extra versterkte kastelen worden ook wel burcht of slot genoemd.

Na de middeleeuwen (en de opkomst van het buskruit) werden veel kastelen verbouwd tot buitenplaats omdat de verdedigingsfunctie was verdwenen. De buitenplaatsen die in Utrecht, Holland en Zeeland het landschap sieren (bijvoorbeeld langs de Vecht of de Utrechtse Heuvelrug) hebben een andere ontstaansgeschiedenis. Ze werden in de 17e en 18e eeuw gebouwd door rijke burgers die een fijn buitenhuis wilden om de stad te ontvluchten. Hoewel deze huizen lijken op kastelen, hadden ze geen enkele verdedigingsfunctie. Deze buitenplaatsen doen, hoe mooi ook, niet mee aan de verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland.

De criteria voor de verkiezing  

- middeleeuwse oorsprong

- (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren 

- rijksmonument

- (regelmatig) geopend voor bezoek (niet alleen de tuinen)

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn 50 kastelen geselecteerd. Deze selectie voldoet aan alle criteria. Dat het er 50 zijn geworden heeft vooral te maken met toegankelijkheid. De kastelen moeten ‘makkelijk’ toegankelijk zijn voor dagjesmensen. 

Genomineerde kastelen in Limburg

Noord-Limburg - Kasteel Keverberg in Kessel

Midden-Limburg - Kasteel Aldenghoor in Haelen

Zuid-Limburg - Kasteel Hoensbroek, Kasteel Valkenburg en Kasteel Limbricht  

Alle 50 kastelen van de longlist worden opgenomen in een nieuw boek van de ANWB "De allermooiste kastelen van Nederland".

De uitslag

Er kon tot en met 6 maart worden gestemd. De stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de Top 5 die in maart bekend wordt gemaakt.

Een deskundige jury bestaande uit Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit) kiest hieruit het kasteel dat zich het Allermooiste kasteel van Nederland mag noemen.

De winnaar wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel.

Foto DeltaLimburg.nl (kasteel Aldenghoor)
110122/HvL

Wellicht interessant