img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-1-2022 12:15

Pas op voor bankhelpdeskfraude

Midden-Limburg - 14 januari 2022 - Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die de afgelopen tijd al veel slachtoffers heeft gemaakt, met name bij 50-plussers. De financiële en emotionele schade bij deze slachtoffers is groot. Voorkom dat u slachtoffer wordt. Waar moet u op letten? Lees hieronder de tips van de politie.

img

Hoe gaat de oplichter te werk?

De oplichter belt met een vervalst nummer. Door een truc lijkt het in het scherm van uw telefoon alsof uw bank belt. Vervolgens vertelt de nepbankmedewerker dat uw bankrekening gehackt is omdat er verdachte transacties te zien zijn op uw rekening.

De oplichter zal erop aandringen om uw geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet, want in werkelijkheid is het een rekening van de oplichter zelf. De oplichter biedt aan u te helpen bij het overboeken. Zo komt uw geld op de rekening van de oplichter terecht.

Waar moet u op letten?

Dit zijn enkele aandachtspunten:

- uw bank zal nooit uw saldo vragen, ook niet als controlevraag;
- uw bank zal u nooit vragen uw geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet;
- uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is;
- komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.

Wat moet u doen?

Hang direct op, bel zelf uw bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat u is verteld wel klopt. 

Slachtoffer van bankhelpdeskfraude?

Doe altijd aangifte bij de politie, dat kan bijvoorbeeld via 0900-8844.  
U kunt hier de folder van de politie downloaden.

140122/HvL

 

Wellicht interessant