img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-9-2023 12:30

Wandelen in het spoor van de turfsteker in De Groote Peel

Ospel - 10 september 2023 - Op zondag 8 oktober organiseert Staatsbosbeheer een Turfstekerstocht in De Groote Peel. Samen met een Peelgids wandel je over Peelbanen naar het hart van dit hoogveengebied. Daar ligt de grote waterplas ’t Elfde. Maar wat betekent die naam? Tijdens deze excursie krijg je antwoord vragen over de Peel en zijn verleden. De wandeling heeft een lengte van ca. 7 km en duurt 2 - 2,5 uur.  

img

In het spoor van de turfsteker

Al heel vroeg ontdekte de mens dat gedroogd veen goed bruikbaar is als brandstof. Jarenlang werd de Peelstreek afgegraven voor dit zwarte goud. De sporen van die turfwinning zijn nog zichtbaar in het landschap. De grote waterplas ‘het Meerbaansblaak’ bijvoorbeeld is ontstaan door het uitbaggeren van het veen en de Peelbanen waarover je wandelt zijn de paden waarover de turfsteker zijn turf vervoerde. Tijdens deze Turfstekertocht krijg je informatie over het verleden van de Peel, maar is er natuurlijk ook aandacht voor de natuur. In de Peel is het altijd verrassend wat je tegen komt!

Praktische informatie

wanneer - zondag 8 oktober 2023 van 13.00 tot 15.00/15.30 uur

waar -  buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel

deelname - € 12,50 per persoon (inclusief koffie/vlaai na afloop in het buitencentrum)

aanmelden - aanmelden is verplicht en kan via deze webpagina van Staatsbosbeheer

extra informatie

- draag stevige, liefst waterdichte schoenen 

- de wandeling loopt gedeeltelijk over de knuppelbrug en onverharde paden en is daarmee niet toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking

- Honden toegestaan, mits aangelijnd

(Na)genieten in het buitencentrum

Voor of na afloop van een activiteit kan je heerlijk struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier zijn mooie souvenirs, interessante natuurboeken, leuke natuurontdekspullen en smakelijke streekproducten te koop. Bij de horeca ‘Buitengewoon Lekker’ en in de Peelboerderij (op zondag) kan je genieten van een hapje en drankje. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.  

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Marijke Vaes-Schroën|Staatsbosbeheer
140823/HvL

Wellicht interessant