img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-2-2022 19:28

NS-Station Roermond wordt in oude glorie hersteld

Roermond - 11 februari 2022 - De reiziger krijgt meer ruimte op het station van Roermond. Vandaag is een verbouwing gestart waarmee ook het wachten op de trein een stuk aangenamer wordt door de komst van een StationsHuiskamer. Daarnaast worden veel historische kenmerken in originele staat teruggebracht. Tijdens de verbouwing blijft het station gewoon open. Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland.

img

De komende maanden wordt het station flink onder handen genomen. De doorgang vanuit de bussen naar het station wordt verbreed en de entree wordt in oude glorie hersteld. Daarnaast komt er een StationsHuiskamer.

Stationsmanager Ger Pagters: “Een grote klus en als het straks klaar is, wordt station Roermond een nog comfortabeler plek om een treinreis te beginnen of te eindigen.” 

Veel reizigers maken gebruik van de smalle doorgang bij de bushalte van het station. “Daar willen we hen meer ruimte geven. Daarom gaan de Kiosk en de bloemist op die plek verdwijnen, waardoor er een bredere doorgang ontstaat. Maar dat betekent niet dat de bloemist niet op het station aanwezig blijft. De bloemist verhuist naar de oude restauratie van het station en komt daar samen te zitten met een compleet nieuwe StationsHuiskamer.”

Historisch gebouw

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. De tekenen daarvan zijn nog goed te zien. Waar vroeger een wachtruimte en een restauratie zaten, zijn nog prachtige tekenen van weleer te zien, zoals de grote deuren en ramen. En die worden in volle glorie hersteld. "Want we zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, aldus Pagters.

Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties.

Een mooi voorbeeld daarvan is de entree, die in 1993 in de huidige vorm is verbouwd. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terug brengt. Uitgangspunt is nu dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht wordt.”

Archieffoto DeltaLimburg.nl
110222/HvL

Wellicht interessant