img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-2-2022 13:25

Floris - toekomstige (elektrische, deel-) mobiliteit

Roermond - 15 februari 2022 - Afgelopen maand werd bij de Omwentelaars, het netwerk van actieve mensen in Midden-Limburg die zich inzetten en/of willen werken aan een mooiere, groenere en duurzamere toekomst, een avond georganiseerd over duurzame mobiliteit in de toekomst. Een mooie reden om in deze column een lans te breken voor gebruik van de elektrische deelauto, wat op dit moment in Midden-Limburg mogelijk is geworden.

Als je kijkt naar jouw (verborgen) impact, (www.mijnverborgenimpact.nl) dan staan vliegen, autorijden, vlees eten hoog op de lijst van zaken die je kan aanpakken als je minder impact op ons klimaat en milieu wilt hebben. Op 1 staat echter voor veel mensen onverwacht Spullen. We kopen, gebruiken en gooien zoveel spullen (snel) weg dat de impact op klimaat en milieu enorm is. Minder spullen kopen, lenen, tweedehands aanschaffen, het heeft allemaal een enorme positieve impact.

Onder andere vanuit deze optiek heb ik mij twee jaar geleden aangemeld bij het Shareuregio project in Roermond (ondertussen in meerdere dorpen en steden in Midden-Limburg). Het delen van auto’s waardoor minder grondstoffen nodig zijn heeft een enorme positieve milieu impact. Bovendien zijn deze auto’s elektrisch wat een tweede enorme positieve impact heeft op jouw CO2 uitstoot. Deelauto’s die goed worden gedeeld maken ook veel kilometers waardoor de impact voor het maken van de auto (de batterij vergt grondstoffen) snel is terugverdiend.
 
Het idee van het Shareuregio project is dat gebruikers van de zakelijke auto’s de deelauto’s buiten kantoortijden beschikbaar stellen aan anderen. Bovendien kunnen geselecteerde gebruikers en bedrijven ook binnen kantoortijd de elektrische deelauto reserveren. Het reserveren gaat in een app op je mobiele telefoon, je betaalt vooraf met prepaid of achteraf met een abonnement. Met dezelfde app open je de telefoon, haalt de auto van de laadpaal af en rijdt 100% elektrisch met de Renault ZOE (gemiddelde range 225 km in de winter en 350 km in de zomer). Je kunt hem op heel veel plaatsen overal in Nederland erg snel bijladen.

Op dit moment staan er 5 auto’s in Roermond en 5 andere in de omliggende gemeentes. Wil jij buiten kantoortijden af en toe een elektrische deelauto lenen, meld je dan aan op de Shareuregio website. Wil jij regelmatig een elektrische auto delen binnen kantoortijden, neem dan rechtstreeks contact met mij op.
 
Als je de avond uit de inleiding hebt gemist, kun je hem terugkijken via de website van de Omwentelaars, met ook ervaringen van andere projecten.
 
Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Er staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Foto Floris Mokveld
150222/HvL

Wellicht interessant