img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-2-2022 15:30

Aangenaam luidt de noodklok, stem op een vrouw

Noord- en Midden-Limburg - 16 februari 2022 - Het feministisch platform Aangenaam deed onderzoek naar de man-vrouwverhoudingen van de gemeenteraden in Noord- en Midden-Limburg en schrok van de uitkomsten. In Weert is de situatie met 55% vrouwen in de gemeenteraad het meest gelijkwaardig. In Leudal is 38,89% vrouw, in Maasgouw 26,32% en in Roermond 19,35%. Die percentages moeten echt omhoog vindt Aangenaam en roept iedereen op om in maart op een vrouw te stemmen. 

img

Nina Bellen van Aangenaam: “Hoewel de helft van de inwoners van Nederland vrouw is, zien we dit niet terug in de lokale politiek. Dat vinden we zorgwekkend. Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers. De gemeenteraad zou een representatieve afspiegeling moeten zijn van haar inwoners. Dat zou onder andere betekenen dat minstens de helft van de gemeenteraadsleden vrouw is.”

Het onderzoek van Aangenaam toont aan dat er op dit moment geen juiste man-vrouwverhouding is in de regio. De gemeente Weert heeft de meest gelijkwaardige man-vrouw verhouding, 55% van de personen in de gemeenteraad is vrouw. Venray daarentegen scoort het slechtst in de man-vrouwverhouding, slechts 15% is vrouw.

Huidige situatie in de gemeenteraden

Weert  - 55,17 % is vrouw

Peel & Maas - 40,7 % is vrouw

Leudal - 38,89 % is vrouw

Horst aan de Maas - 32,6 % is vrouw

Maasgouw - 26,32 % is vrouw

Venlo - 25,6 % is vrouw 

Roermond - 19,35 % is vrouw

Venray - 14,81 % is vrouw

Het feministisch platform pleit ervoor om in de komende gemeenteraadsverkiezingen op een vrouw te stemmen. “We krijgen vaak te horen dat men op kwaliteit let in plaats van gender. Het lijkt dat daarmee gezegd wordt dat mannen betere bestuurlijke kwaliteiten bezitten. Terwijl diversiteit niet ten koste gaat van kwaliteit, integendeel. Met meer vrouwen en diversiteit gaat de kwaliteit van de politiek er juist op vooruit. Op het gebied van onder meer onderwijs, veiligheid, milieu en economie worden er andere en betere besluiten genomen.”

Uit onderzoeken blijkt dat de kiezer meer bewijs nodig heeft om te geloven dat een vrouwelijke politicus competent genoeg is, terwijl van mannen vaak verondersteld wordt dat zij goed genoeg zijn. “Er bestaat geen kwaliteitenlijst waar elke politicus aan moet voldoen. Women must show, where men can tell”, aldus Bellen.

Aangenaam besteedt tot aan 16 maart aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen en de man-vrouwverhouding in het bijzonder. Ze gaan in gesprek met regionale politici en gaan dieper in op de campagne #stemopeenvrouw. “Het is belangrijk om slim te stemmen. Onderzoek wie jou het beste representeert en daarmee jouw belangen kan behartigen. Laat je stem horen, juist bij de gemeenteraadsverkiezingen”, roept Bellen op.

Over Aangenaam

Aangenaam Aangenaam is een feministisch platform in Noord- en Midden-Limburg, in 2021 opgericht door Crissy Fila, Nina Bellen, Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt. Het platform wil een betere en bredere representatie van vrouwen in de regio en laat daarbij een ander geluid horen. 

De oprichters willen bewustzijn creëren, ervaringen delen, een waarheidsgetrouw beeld neerzetten, taboes doorbreken en onderwerpen normaliseren. Op die manier zorgen ze dat iedereen gerepresenteerd is en op waarde wordt geschat, creëren ze kansen en bieden ze alternatieven.

160222/HvL

Wellicht interessant